Frågor och svar

Ursäkta att jag undrar, men...

Fråga 1: Vem är ansvarig för den här webbplatsen?

Svar: Jag heter Johan Anglemark.

Fråga 2: Ni pratar om sf-fans, men verkar inte mena alla som gillar sci-fi och Star Trek. Stämmer det?

Svar: På sätt och vis. Uttrycket sf-fan kan användas på många sätt, men ursprungligen syftar det på de som är engagerade i fandom, det nätverk av sf-entusiaster som formades cirka 1930 i USA. Övriga som gillar sf kallar vi "sf-intresserade".

Fråga 3: Ni skriver hela tiden sf och inte sci-fi. Varför inte det?

Svar: Båda uttrycken kan självklart användas, men uttrycket sci-fi, som myntades av den amerikanske sf-fanen Forry Ackerman på 1950-talet, har inom sf-fandom kommit att stå bara för den sortens science fiction som består av enkel rymd-pang-pang. De flesta av oss har skriven - och mer varierad - science fiction som huvudintresse; böcker med ett mer litterärt och idéfokuserat innehåll än det som på bio och tv går under namnet sci-fi. Fast visst kollar många av oss på sci-fi också.

Fråga 4: Varför en webbplats när Facebook finns?

Svar: Fandom.se är webbplatsen som samlar information om svensk fandom, dvs den här gruppen av sf-fans som har hållit på med science fiction sedan början på 50-talet. Vill du däremot diskutera sf och fantasy rekommenderar vi Facebook, se svaret på nästa fråga.

Fråga 5: Det var mycket prat om den här fandomrörelsen. Är det en förening av något slag? Hur går man med?

Svar: Nej, det är ett samlingsnamn på människorna i nätverket. Det finns i och för sig sf-föreningar också som ingår i nätverket, exempelvis Club Cosmos i Göteborg och Skandinavisk Förening för Science Fiction i Stockholm, men för att räknas som en del av fandom räcker det med att man hänger på fandoms forum på nätet eller går på de sf-kongresser som arrangeras. Det är informellt, det finns ingen centralorganisation. Har du ett Facebook-konto rekommenderar vi gruppen Svenska sf- och fantasyfans.

Fråga 6: Jag gick på några sf-kongresser på 60-talet/70-talet/80-talet/90-talet och läste fanzines. Är det någon idé för mig att ta kontakt med fandom igen, eller har alla som jag kände då försvunnit?

Svar: Det finns ganska många kvar från förr. Dagens svenska sf-fans har en jämn åldersspridning mellan 25 och 75. Vi har både pensionärer som varit med sedan 50-talet, och gymnasister.

Fråga 7: Om jag vill engagera mig i det här nätverket, hur gör jag då?

Svar: Det finns flera sätt. Du kan gå med i Facebookgruppen som jag tipsar om i föregående svar. Du kan gå på någon av årets sf-kongresser, exempelvis årets Swecon. Eller, om du bor i Göteborg, Linköping, Lund, Malmö, Stockholm, Uppsala eller Västerås, så kan du gå på någon av de månatliga pubträffarna.