Rapport från Luncon 4

Rapport från Luncon 4

Inläggav kjn » mån 24 okt 2016, 16:46

Svensk fandom kom tidigt till Skåne och Malmö. Här fanns en av de första sf-klubbarna i form av Club Meteor (om de var först eller inte tvista fanhistorikerna), en av de första centrala svenska sf-författarna i Sverige i form av Dénis Lindbhohm, och här hölls också den allra första svenska sf-kongressen i form av LunCon, som hölls i Lund den 18-19 augusti 1956.

Men under 1980-talet försvann sakta men säkert den organiserade fanaktiviteten från Skåne, och den sista kongressen, Luncon 3, hölls 1987.

Men en ny grupp av unga och entusiastiska svenska fans har kommit fram i Skåne, och de organiserade nu sin första flerdagarskongress: LunCon 2016 (eller LunCon 4, om man vill anknyta till fanhistoriken). Eftersom de kom i kontakt med fandom i samband med Eurocon 2011 och därefter så har de i stort sett bara sett stora och ambitiösa svenska kongresser, vilket nog till viss del förklarar varför det här blev en liten (ungefär 80 närvarande medlemmar) men ytterligt ambitiös kongress.

Therese och jag tog tåget frön Jönköping (nåja, Bankeryd) till Lund fredag eftermiddag. Vi bytte tåg i Nässjö, och i Alvesta släppte vi av Hulda hos farmor och farfar. En dryg timme senare var vi i Lund där vi började med att gå till vårt hotell, bara över torget från kongresslokalen och några kvarter från stationen. Efter installation på hotellrummet och sen middag hos Crêperiet på Klostergatan - deras crêpe med lax och getost var delikat - vandrade vi sedan vidare till Bishops Arms, där kongressen ordnade en förpub. Tommy Persson sade ganska omgående upp bekantskapen med mig, eftersom jag lyckades gå förbi hela det fanniska sällskapet där utan att upptäcka dem. Therese kallade tillbaka på mig, innan hon lämnade oss för att gå ut och jaga Pokémon.

Först satt jag på ena halvan vid vårt långbord, där jag var den äldste i sällskapet i fanniska år. Vi pratade böcker, fanniskhet, relationen mellan Malmö och Lund och en del annat. Sedan flyttade jag till den andra halvan av långbordet, och blev plötsligt den yngste i sällskapet i fanniska år. Där diskuterade vi fandoms och föreningslivets utveckling. Totalt tror jag att vi var dryga tjugotalet fans på plats totalt, men filket kom och gick i hög grad, så vi var aldrig mer än tio-tolv på plats samtidigt.

Själv gick jag efter en enda öhl, bland annat eftersom ljudnivån i puben var ganska hög och jag skulle vara på plats tidigt på lördagen.

Efter hotellfrukost på Crêperiet (hotellet saknade egen restaurang, utan vi fick frukostkuponger dit) gick jag över till IOGT-lokalen i Lund på Bantorget 5, vår kongresslokal. Det fanns en liten reception och korridor. Till vänster fanns ett litet programrum. Innanför receptionen fanns kapprum och kök. Till höger fanns först ett litet sällskapsrum med fåtöljer och bibliotek och sedan ett större hörnrum med en utställning med bilder och texter från tidigare Lundakongresser. Jag lade min medhavda packe med gamla sf-fanzine (dubbletter från min samling) på ett bord där med uppmaning att det bara var att plocka, någon som Tommy Silverroos och Knud Larn var snabba att hörsamma. Från hörnrummet kom man sedan till huvudprogramrummet som var ganska avlångt men funktionellt.

Til en och hvar av Fridorna, men enkannerligen till Fia Karlsson.

- - - Fia till vår fandom stöter;
Si hur lilla Neon söter,
Gängar sig till en Con.
- - - Si hur Anglemark han gapar;
När som Torill Kornfeldt skrapar,
Generna från nån sån.
Hurra! si Frida pratar,
Fandebatter, gnor och filkar,
Föredrag och fanniskt gensvar,
||: Smörgåsar! :||
Vi Te och Kaffe tar.

Kongressen hade också något så ovanligt för svenska förhållanden som en con suite. Vid receptionen och i kapprummet var det uppdukat med kaffe, te, frukt och smörgåsar under förmiddagen och kaffe, te, frukt och bullar under eftermiddagen. Det var såvitt jag vet den första svenska kongressen som gjort något sådant i stor skala (även om några göteborgskongresser har bjudit på enklare frukost). Det var Gunilla Werner som skötte köket med den äran.

Baren saknade jag inte alls.

Jag lyssnade på början av Torill Kornfeldts föredrag om försöken att återuppliva olika utdöda djur, som uroxar, vandringsduvor och mammutar innan mina nervösa ben drev ut mig ur lokalen och jag hamnade i samtal i sällskapsrummet. Under stora delar av kongressen ockuperades detta av Di Gamle i Fandom, men det var jättekul att få prata lite med bland annat Bertil Falk. Sedan gick jag på Calle Werners introduktion till runläsning, där vi fick lite matnyttiga tips om deras relation till bokstäverna och hur de kan tolkas i sitt sammanhang. Jag var jätteintresserad av runor under mellanstadiet, men det var ju trettio år sedan, så jag hade glömt bort nästan allt.

- - - Dillchips bör man ha på Coner,
Äpplen, Fans som återkommer;
Stor sak uti en Bar.
- - - Tidsresor vi gör tillsammans;
Och hastigt fyller en vakans;
Barnböcker åt envar.
Hurra! si Berra visar,
Dessa filmer som vi prisar,
Skräckens vindar oss nu isar,
||: Fanficen :||
Lär oss alla tricken.

Efter detta hade jag tänkt gå på en gruppdiskussion om fantastik för barn, men föredraget om Jack the Ripper i huvudprogramrummet hade blivit inställt på grund av sjukdom, så istället blev det en paneldiskission om fantastik för barn med mig i panelen tillsammans med Frida Rosengren och Jens Mattsson. Vi diskuterade vad vi själva läst som barn och unga, Jens pratade lite om genrer inom barnlitteraturen och så gav vi massor med boktips. Bland mina svårtydbara anteckningar får jag fram att jag pratade om Jan Lööfs böcker, Stina Wirséns En liten skär och alla ruskigt rysliga brokiga (även om jag med säkerhet missade att ge rätt titel på den under panelen), Petter och hans fyra getter av Einar Norelius, Prinsessor och drakar av Christina Björk och Eva Eriksson, Johan Wanloos böcker om Den flygande kaninen, Björn Ingelstams Veronica, en sjörövarroman och Sagan om den tappre lille brödrosten av Thomas M. Disch.

Efter detta hade vi lunchpaus, något som kändes ganska ovant för en svensk kongress. Therese gick ut och åt, medan jag tog en halv gophermacka i köket. Sedan stod jag i receptionen en timme, och missade därmed Jesper Stages föredrag om interstellär handel. Istället fick jag prata med John-Henri om kongresser, filk, bussresor, rökning och allt annat som två gamla garvade sf-fans kan tänkas prata om, även om jag inte är på långa vägar lika garvad som John-Henri. Eller så gjorde jag det två timmar senare.

Panelen om historisk fantasy med Kristina Hård, Elisabeth Östnäs och Charlotte Cederlund var intressant, även om det bara var Elisabeth som skrev egentlig historisk fantasy i form av en vikingamiljö; jag tolkade det som att både Kristina och Charlotte mer skriver nutidsfantasy, men med starka inslag av folklore och myter. I vilket fall var det en trevlig diskussion, och det viktigaste rådet de gav var att det finns ingenting som slår primärkällor eller att verkligen besöka de platser som avhandlas i böckerna. Samt att testläsare blir mycket mer upprörda över djur som dödas än människor.

Därefter var det tillbaka till att vakta receptionen. Jag tror att jag fastnade i någon diskussion, oklart om vad, eftersom jag inte var med på och lyssnade på Therese när hon satt i panel om fan fiction med Frida Otterhag, Karin Waller och Torill Kornfeldt. Dock verkade den ha varit lyckad, både Therese och Karin verkade mycket nöjda efteråt.

Slutligen hjälpte jag till i köket, det vill säga mest med att bära in koppar och tomma termosar, torka koppar, och sedan bära ut rena koppar. Eftersom det planerade programmet var på upphällningen så blev det inte några bakverk eller nybryggt kaffe och te att bära ut i termosar, utan vi ägnade oss åt att städa upp och förbereda morgondagen.

Kongressmiddagen hölls på Glorias, en kort promenad från kongresslokalen och stamställe för Malmöfandoms lundapubhäng (de kör pubkvällar och bokcriklar i både Malmö och Lund, delvis efterom många malmöfans jobbar i Lund. Vi var 25 anmälda till middagen, men 33 på plats, så det blev lite krångel med att sätta oss senkommande i ett nytt rum och vi fick vänta ganska länge på maten trots förbeställningen. Jag pratade med Tommy, Michael Pargman, Pernilla Leijonhufvud, Emil Hannu och Jens, men var inte vidare rörlig eftersom jag satt ganska inklämd. Vi smoffade bland annat om framtiden för fandoms ljudanläggning, eftersom Jonas Wissting är på väg att fly landet, pratade om Uppsalas jordnötstradition och lingvistikade om hur svenskan lyckades införa ett nytt pronomen.

Vi var dock ganska slitna, så Therese och jag tog en tidig kväll.

- - - Lär oss SF:s fyra fäder,
Böcker är nu bordens kläder;
Pratom nu kring ett bord.
- - - Nene Ormes kära Syster,
Vi vill se dig qvick och yster,
Språkande med vart ord.
Hurra! Kristina oss ger,
Historiken som oss omger,
Si hur Calle Werner läser,
||: Runorna. :||
Även fotnoterna.

Knud Larn inledde söndagen med ett intressant föredrag om den fransk-belgiske frankofone författaren J.-H. Rosny aîné, samtida med H.G. Wells. Rosny hade presenterats i programmet som "the first hard sf writer", vilket jag tror gjorde såväl föredraget som Rosny en ogärning. Han framstod mer som en första rangens författare som skrev tidig sf, med fokus på förfrämlingande (både hos huvudpersonerna och läsaren), användning av den vetenskapliga metoden i fiktionens form och hur människan påverkas av upptäckter och förändring. Således mer en föregångare till Ursula K. LeGuin och Brian Stableford än Arthur C. Clarke eller Greg Egan.

Jag tvekade mellan fiktiva språk och skånsk fandoms historia, med resultatet att Britt-Louise drog in mig i sällskapsrummet för smoffande. Det var lite synd, för jag hade gärna träffat Kristina Hallind. Sedan samlades några av oss utanför kongresslokalen, och gick under Calles ledning bort förbi domkyrkan till två samlingar av runstenar som forslats in till centrala Lund från övriga Skåne. Där fick Kalle Åström och jag utnyttja våra nyförvärvade runkunskaper i att tyda runorna "på riktigt", med entusiastiskt bistånd från resten av deltagarna i run(d)vandringen.

Till lunch så avlägsnade Therese och jag oss från programmet. Min bror Emil plockade upp oss utanför lokalen och sedan åkte vi ut till honom och hans familj för lunch. Hans dotter var ett litet treårigt yrväder som knappt kunde äta eller sitta på grund av för mycket spring i benen, men filksånger som "Rymden är stor" och "Jag vill bo i rymden" var uppskattade. Therese stannade kvar där under eftermiddagen för lite svägersketid, medan jag fick skjuts tillbaka för mitt sista pass i receptionen.

- - - Röster hörs omkring oss mumla,
Och de UFO:n kring mig tumla,
Under Roscoes Raket.
- - - LF3 och Antipoden,
Malmöfandom, danska fansen,
Hej friskt humeur och vet!
Hurra! Si Cosmos lever;
Det går väl utan Genever,
Nya fandom vi upplever,
||: Stolt och glad :||
Fandom nu går åstad.

Det mest intressanta som hände under den tiden var en äldre herre som kom in, ganska sällskapssjuk och som tyckte att vi borde bygga ett UFO ute på gården. Efter en stund lyckades jag få honom att lämna lokalerna utan att ställa till med någon scen eller göra det för pinsamt för någon annan än mig själv. Vi åt även dillchips som besjöngs med "Fia starta Malmöfandom", och jag hann prata en del med Socialistsimon om hur man bäst kan ta hand om neos i fandom. En nyckel är nog att redan ha ett antal relativa neos till hands och vara mer FIJAGH än FIAWOL.

Sedan var det dags för avslutningen. Jag plockade ihop mina kvarblivna fanzine (mindre än en tredjedel var kvar) och blev även avtackad för mina insatser under kongressen, men de som förtjänade störst tack var utan tvivel Tobias Jarl, Frida Rosengren, Torill Kornfeldt, Calle och Gunilla Werner och sist men absolut inte minst Fia Karlsson.

Johan Anglemark, Maria Nygård, Therese och jag själv kom sedan med tåget norrut, och resan hem gick åtminstone för min och Therese del enkelt och utan förhinder.

Jag ser verkligen fram emot att se vad Malmöfandom kan göra på och med sin nästa kongress!
kjn
LoC-skribent
 
Inlägg: 45
Blev medlem: tor 05 mar 2009, 20:18
Ort: Bankeryd (Jönköping)

Återgå till Kongresser

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron