Pu Songling: Wailing Ghosts

Om enskilda sf-/fantasyförfattare och -verk

Pu Songling: Wailing Ghosts

Inläggav Sheriffen » mån 16 mar 2015, 12:13

Pu Songling levde mellan 1640 och 1715 i sitt hemland Kina och försörjde sig som privatlärare, men är känd för eftervärlden som författare av berättelser som i alla fall för mig ser väldigt mycket ut som fabler och folksagor, ibland med en sedelärande moral, ibland utan, och inte alltid, möjligen, fullt begripliga för en västerlänning. Fantasteriet är omfattande - här finns troll, monster, spöken, andar, himlaväsen, och magi - men berättandet i sig är rakt och enkelt, fast för den skull inte stillöst. De mycket korta berättelserna - denna volym på 56 sidor innehåller 14 berättelser, och till dem kommer ett antal helsidesillustrationer - är ofta eleganta, men utan några särskilt framträdande stilgrepp, utan just så oförblommerat berättade som folksägner brukar vara.

En brist med Penguins för året nya lansering Little Black Classics - klassiker i fickformat - är att de små volymerna inte innehåller någonting förutom själva berättelserna (eller essayerna, beroende på vilken av dem det är). Man får ingenting veta om författarna och när det gäller Pu Songling finns heller inte mycket information på nätet, men det går i alla fall att få fram att han skrev sina berättelser i en klassisk tradition som i Kina kallades för chuangqi ("fantastiska berättelser"), till skillnad från den realistiska skönlitterära strömning, huaben, som var på modet då han levde. Vad som slår mig är att de är så lika de japanska just folkberättelser som återfinns i volymen Japanese Tales, sammanställd och översatt av Royall Tyler och utgiven på Pantheon, att man som västerlänning inte skulle kunna skilja dem åt, den kinesiske författarens och de japanska folksägnernas.

Den lilla volymen Wailing Ghosts ger en fascinerande inblick i klassiskt kinesiskt fantasteri, som är olikt vårt västerländska, men på en del sätt även likt. Känslan av att man som västerlänning inte alltid fullt ut förstår dröjer dock kvar och är utan tvivel riktig.

Vilket gör inblicken om möjligt än mer fascinerande.

Pu Songling: Wailing Ghosts
Översättning: John Minford
Penguin Little Black Classics, 2015
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4415
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Återgå till Författare och böcker

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron