Science fiction på tv

Om sf och fantasy i ljud och rörliga bilder

Science fiction på tv

Inläggav Sheriffen » mån 30 jun 2008, 03:09

I dag måndag (080630) sänds 14.45 i SVT1 en något oväntad science fiction-film, "Dårskapens hus". Jag citerar tablåns programförklaring: "Svenskt drama från 1951. Vid utgrävningar i Stockholm år 2248 har man påträffat 45 000 meter film från 1940-talet av mästerregissören Hasse Ekman."

Den som inte känner till det borde känna till att Hasse Ekman var Gösta Ekman d.ä.:s son. Han både regisserade och spelade huvudrollen i en lång rad filmer under sin karriär och kan utan omsvep räknas till en av de stora regissörerna, inte bara i Sverige. Krönande mästerverk: "Flicka med hyacinter".

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4415
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Sheriffen » mån 30 jun 2008, 15:22

Med en (på den tiden) nyinspelad inledning, där klädedräkterna är träffsäkra parodier på dåtidens framtidskläder i Hollywoods science fiction-filmer och den unga kvinnan är en dråplig, sarkastisk karikatyr av de mjäkiga kvinnorna i samma science fiction-filmer, ramar Hasse Ekman in ett kollage av snuttar från en mängd egna filmer som han vävt samman till en ny film, där handlingen om så behövs förklaras av honom själv i form av sin föregivne sonsonsonsonsons voice over.

Själv skrattade jag högt gång på gång. Det hjälper till att som cineast känna till filmerna ur vilka scenerna hämtats och därför deras originalsammanhang; det sätt på vilket Hasse Ekman vävt in dem i ett nytt sammanhang är så omtumlande och roligt och rakt ut sagt elakt mot alla inblandade att man får förmoda att han måste ha känt dem mycket väl för att inte göra sig till ovän med dem för livet.

En annan sak som är rätt fascinerande är Hasse Ekmans fullständigt hämningslösa tabukrosseri. Han var orädd - vilket märks i en del av hans vanliga spelfilmer, men mer än någonsin i detta pot pourri från (nota bene) 1951, där man bland rollgestalterna hittar ett luder, en transvestit, en nakendansös, en kvinna som är knarksmugglare och, inte minst, kamratföreningen Lillköpings Homofilurer. De från olika filmer ihopklippta telefonsamtalen mellan kamraterna i den senare är helt obetalbara.

Liksom resten. Dagen för den årliga bombfällningstävlingen i flygvapnet, Lilla Märtas riksdagskandidatur för att utöka antalet kvinnor i riksdagens andra kammare (det fanns två på den tiden), sol- och våraren Ekmans krypande hänsynslösa kärleksaffär med den unga dottern som blir nakendansös under sex kalla år i Stockholm då Ekman i stället gifter sig med hennes uråldriga mor för att (vilket var tanken ända från början) komma åt kärringens miljoner, Stig Järrels transvetit-skollärare (för övrigt identisk med just Lilla Märta), och så vidare, gör detta till en av svensk filmhistorias mest lyckade komedier.

Och då spelade Ekman alltså bara in några minuters inledning i början. Resten är hopklipp av scener ur tidigare filmer. Genialt genomfört, för i en mindre begåvad regissörs händer skulle det förstås bara ha blivit en kalkong (mellanting mellan fågel och underklädesplagg).

Kör hårt,
Sheriffen

P.S. Det är inte svårt att föreställa sig Hasse Ekman och hans klippare med en flaska vin vid klippbordet under sena nätter, där de skrattar så att tårarna sprutar. D.S.
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4415
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Sheriffen » fre 08 aug 2008, 13:20

Klockan 01.45 natten mot lördag (det vill säga 080809) visar SVT1 den egna produktionen "Eiffeltornet", en kortfilm som är en av svt:s överraskande träffsäkra små science fiction-filmer (om än ej utlysta som sådana).

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4415
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Sheriffen » tor 28 aug 2008, 09:37

I förra veckan körde SVT miniserien - 3 delar - "Last Rights", på svenska som "Den hårda linjen". Nu går den i repris med början den 2 september klockan 23.15 i SVT1. Det här är politisk närframtidsthriller som utspelar sig i Storbritannien. Tyvärr får man väl säga att den spårade ur alldeles rejält i sista avsnittet och att det finns märkliga luckor i manuset, men nåja - för den riktigt intresserade så är det ju i alla fall science fiction, typ.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4415
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Sheriffen » ons 03 sep 2008, 12:00

Det finns inget som en dos Emmerdale - Hem till gården - till frukosten och dagens (080903) båda avsnitt (de körs i tandem i TV4 kl. 11.55 - 12.55 varje vardag) var extra roliga, för det var science fiction-konvent (enligt svenska textremsan; convention på engelska, förstås) och byn blev invaderad av tre (3) science fiction-fans!

Så här är det:

1) Alla science fiction-fans är av någon anledning tanter i övre medelåldern som klär ut sig till Star Wars-gestalter - dygnet runt, inte bara på kongressen!

2) De sitter vid frukostbordet i hotellet och äter bara någon matbit då och då, eftersom de är fullt upptagna med att - i full Star Wars-mundering; en av dem var till och med prinsessan Leia, med kringlor och allt - visa varandra bilder ur Starlog!

3) Den svenska översättaren fick "extraterrestrials" till "utbölingar"!

Och så, det absolut otroligaste av allt:

4) Science fiction-fansen blir alldeles illamående och vimmelkantiga av ett (1) litet glas konjak!

Kongressen är inte slut ännu, så det finns en god chans att science fiction-fansen dyker upp i morgondagens båda avsnitt också!

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4415
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Sheriffen » sön 28 sep 2008, 15:15

Jag har missat alla avsnitt utom det sjätte och sista. Av någon bisarr anledning har jag helt enkelt inte sett den här tv-serien i programtablån. Den har gått i tv4, och sista avsnittet gick i dag 14.30.

Hur som helst:

http://en.wikipedia.org/wiki/Prehistoric_Park

Att döma av detta sista avsnitt är den brittiskproducerade dramadokuserien "Prehistoric Park" självdistanserat humoristisk, lärorik och fantastiskt välgjord. Urtidsdjuren, både dinosaurer och tertiärtidens däggdjur, är suveränt välgjorda och trovärdiga (ibland, rätt använda, är special effects en sann välsignelse). Huvudrollsinnehavaren reser i varje avsnitt tillbaka i tiden och hämtar nya urtidsdjur till Förhistoriska parken, som är en zoologisk trädgård i vår tid.

Själv kapitulerar jag fullständigt inför urtidsdjur och paleonotologi över huvud taget (livslångt intresse), men jag vågar ju svära på att andra också skulle uppskatta den här tv-serien. Kommer kanske i repris och finns hur som helst på dvd.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4415
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Sheriffen » tor 01 jan 2009, 19:59

SVT bjuder, för den som inte redan vet det, under början av 2009 på en nyinspelad brittisk science fiction/fantasy-serie, Lost in Austen. Jag såg just första avsnittet och det går i repris i SVT 2 11.05 den 3 januari, på lördag. Jag avskyr spoilers och kör inte sådana, men upplägget är att en ung kvinna i dagens Storbritannien är fullständigt förläst på "Pride and Prejudice" av Jane Austen och plötsligt, liksom i exempelvis Narniasviten med sin spegel (var det väl?), hittar en dörr i sitt badrum som forslar henne till den värld där romanen utspelas. Men det är alltså en liten twist här, för dels är det den historiska verkligheten från Jane Austens tid, dels är det så att själva romanfigurerna lever och andas och är verkliga människor. Så hon färdas alltså både i tiden och till ett slags parallellvärld, eller hur man nu ska uttrycka det. Med både dramatiska och komiska förvecklingar som följd.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4415
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Sheriffen » sön 08 feb 2009, 21:23

Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4415
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Sheriffen » mån 20 jul 2009, 07:03

I kvällens (090720) SVT-block med anledning av 40-årsfirandet av människans första steg på månen finns förutom de rent astronomiska och tekniska programmen ett par inslag av science fiction-intresse (även om man väl med inte så lite fog kan hävda att månlandningen i sig var och till och med är rätt sf-ig, eller allra minst anakronistiskt sf-ig):

När alltsammans sparkar igång 20.00 i SVT2 sitter sf-fanen och vetenskapsjournalisten Anders Palm i studion, eftersom han rapporterade direkt från uppskjutningen då det begav sig, och 00.25 i SVT1 avslutas temablocket med programmet Prophets of Science Fiction, en amerikansk dokumentär som handlar om hur häpnadsväckande lik Jules Vernes skönlitterära månfärd Från jorden till månen på i alla fall några punkter kom att bli den riktiga bemannade månfärden ett drygt hundratal år senare. Däremellan en rad program om olika aspekter på rymdkapplöpningen och människans första steg på månen, säkert värda att se.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4415
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Sheriffen » mån 20 jul 2009, 16:42

Förmodligen är det här onödigt att tala om, men ändå: bläddrar man
bland de utländska nyhetskanalerna - BBC World News, engelskspråkiga
France 24, CNN, osv - så kryllar det förstås av mångubbar. France 24
körde exempelvis för ett par timmar sedan en lång, direktsänd
presskonferens med en lång rad astronauter från Apolloeran, bland dem
Buzz Aldrin, Eugene Cernan och James Lovell, och BBC har bland annat
kört en dokumentär i två delar om det lilla steget för en människa och
det jättelika klivet för mänskligheten.

Nåväl, kanalbläddra på och månen ska lysa över er från tv-skärmen!

Kör hårt,
Sheriffen

P.S. Det här gäller förstås främst i dag, det vill säga 090720. D.S.
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4415
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Re: Science fiction på tv

Inläggav Sheriffen » ons 25 aug 2010, 14:26

Klockan 04.00 kommande natt (alltså natten 100826) i SVT1 sänds programmet "Den natt vi var på månen":

"Dansk dokumentär från 2009. När Neil Armstrong tog de första stegen på månen i juli 1969 var det första gången någonsin som dansk tv sände hela natten. Tv-branschens pionjärer rapporterade om rymdens pionjärer. Tv-folk, journalister, rymdforskare och författare minns rymdnatten för 40 år sedan och berättar om den framtidstro som den väckte, med visioner om den nya tidsålder som väntade."

Kör hårt,

Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4415
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Re: Science fiction på tv

Inläggav Sheriffen » mån 27 sep 2010, 19:21

Det känns inte alldeles uppenbart varför Eva Gabrielsson är med i det här programmet, men det är hon i alla fall:

http://svtplay.se/t/118238/sommarpratarna

Eva Gabrielsson är alltså Stieg Larssons f.d. sambo och på 80-talet aktiv i sf-fandom som bl.a. fanzineredaktör.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4415
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Re: Science fiction på tv

Inläggav Sheriffen » tor 07 okt 2010, 18:01

På söndag (101010, men står i lördagstablån) klockan 01.25 visas den japanska, tecknade Metropolis från 2001 i SVT1.

Det är inte en tecknad version av Fritz Langs film med samma titel.

Däremot märks det här och där att man inspirerats av Fritz Langs film.

Filmen rekommenderas som en kuriositet, men strängt taget inte av något annat skäl.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4415
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Re: Science fiction på tv

Inläggav Sheriffen » sön 10 okt 2010, 16:45

Sistlidna natt visades som bekant den japanska, tecknade Metropolis på SVT1 och 02.35 på onsdag natt (fast det står i tisdagens tablå) är det dags för mer science fiction i samma kanal.

Då blir det The Thirteenth Floor av Josef Rusnak, som faktiskt verkar vara en science fiction-film som inte *enbart* innehåller kazoom-explosioner och baddabang-fyrverkerier, utan också något slags rätt intressant, spekulativ tanke av det slag som just science fiction i sina bästa stunder lämpar sig så väl för. Om de sedan gör något av den tanken återstår väl att se, men intresserade kan alltså ta reda på det i SVT1 klockan 02.35 onsdagen den 13 oktober.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4415
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Re: Science fiction på tv

Inläggav Ben » mån 11 okt 2010, 05:31

The Thirteenth Floor är en riktigt bra sf-film, det tyckte jag åtminstone för åtta år sedan då jag recenserade filmen för Enhörningen.
Enhörningen, den där finlandssvenska fantastiktidskriften.
Ben
LoC-skribent
 
Inlägg: 71
Blev medlem: ons 08 nov 2006, 22:17
Ort: Finland

Nästa

Återgå till Film, tv och radio

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron