john-henri skrev:Under åtminstone tjugo år – från 1940-talets början och framåt – var Heinlein den sannolikt mest betydande gestalten i den utvecklingen [Sf-litteraturens, från valhänt underhållning till någorlunda vuxen litterarur]. Där en majoritet av hans samtida saknade livserfarenhet var Heinlein både vuxen, mångsidigt erfaren och begåvad med sunt förnuft. (Påståendet bör vara självklart: 1940 var till exempel Isaac Asimov 20 år, Ray Bradbury 20 år, Arthur C Clarke 23 år, Henry Kuttner 25 år och Theodore Sturgeon 22 år; Heinlein var 33, hade genomgått sjökrigsakademin i Annapolis, tjänstgjort på ett hangarfartyg i Stilla havet, ådragit sig tuberkulos, genomgått ingenjörsutbildning, arbetat som försäljare, fastighetsmäklare, gruvägare och talskrivare, ställt upp som politisk kandidat, gift sig, skilt sig och gift om sig.) Andra sf-författare skrev om stjärnfärder, supervapen och tidresor; Heinlein skrev om fackföreningar, rymdmän med höjdskräck, storföretagens motvilja mot konkurrens, kvinnlig emancipation i rymdåldern och religiös fanatism i den nära framtidens USA. Han skrev med en självklar berättarauktoritet och på en lätt, oemotståndligt medryckande prosa där stilgreppen ofta doldes av berättandets rytm och snabbhet. Andra sf-författare talade lyriskt om rymdimperier; Heinlein gjorde en nära framtid övertygande och hemtam genom att tala om hushållsmaskiner, rörmokeri och rymddräkternas detaljkonstruktion. Kanske bestod hans geni helt enkelt av två egenskaper: hans vardagsrealism, som gav hans läsare möjligheten att lukta och smaka på de världar han skapade, och hans livserfarenhet, som gjorde det möjligt för honom att teckna gestalter läsaren realistiskt och känslomässigt kunde identifiera sig med, inte bara heroisera som så många av andra sf-författares geniala vetenskapsmän eller oövervinnerliga rymdäventyrare.
Det här tycker jag känns lite som försköning och efterhandskonstruktion. Det stämmer nog att Heinlein, om än inte alldeles ensam, skrev moget om exempelvis vardagliga företeelser och om rymddräkternas detaljkonstruktion (vilket brukar vara ohyggligt tråkiga partier på tio sidor). Det stämmer å andra sidan också att han skrev om en dödsstråle som bara fungerade på den underlägsna, mindervärdiga rasen gulingar (kineser), som till skillnad från de riktiga, vita människorna dog av den; det stämmer vidare att han med uppenbar övermänniskodyrkan skrev om trovärdiga personer som vetenskapsmän som säger åt varandra att koka mycket kaffe, eftersom det vetenskapliga problem som ska lösas (att upphäva gravtiationen, typ) är så knivigt att det är en "all-nighter" och därför kräver mycket kaffe; det stämmer också att hans könlösa, käcka, moralklämmiga pojkar närmast påminner om en ganska kuslig blandning av Hitler Jugends uniformitet (i båda bemärkelserna) och William Baaden-Powells mer harmlösa men icke desto mindre olidligt käcka scouter.
Dessutom var Heinlein som sagt inte ensam om att skriva "vuxet". Den några år äldre Clifford D. Simak, för att ta ett exempel, skrev mycket påtagligt och nära om sådant som en vardag där staden sakta försvann därför att den var föråldrad, om ohygglig torgskräck med katastrofala följder, och så där. Dessutom skrev han tänkvärt och övertygande om vansinnet i krig och nödvändigheten av tolerans och försök till förståelse, medan Heinlein i stället skrev en militärpropagandistisk roman där han med obehagliga ekon från Benito Mussolini beskrev en värld där de som inte legat i det militära saknade rösträtt.
Jag försöker inte detronisera Heinlein, för det varken kan eller vill jag. Men man måste nog försöka se honom lite nyanserat och problemet är att det nästan aldrig görs; de som gillar honom ser bara rosenskimrande tronhimlar, de som inte gillar honom ser enbart den inte alltid särskilt förtäckta fascistpropagandan.
Lägger man samman ovanstående inlägg får man lite av varje och därmed en förmodligen mer rättvisande bild av Heinlein.
Till det här kommer, tror jag, att Heinleins ungdomsromaner faktiskt är utformade som klassiska bildnings- och vuxenritsromaner: de handlar om ungdomar som lär sig förstå och behärska sin omvärld och blir vuxna på kuppen. Och den historien skrev Heinlein väl.
Med undantag av att han inte skrev om på något sätt autentiska ungdomar, utan om klämkäckt, moraliskt perfekta robotar utan varje tillstymmelse till trovärdig mänsklighet. Lysande exempel: "Space Cadet".
Kör hårt,
Sheriffen