Jag funderade på att skriva detta inlägg i tråden Eurocon - och sedan?. Jag funderade också på att kalla det "Vad som har skett" eller "Bokbloggarna är de nya fanzinen". Alla tre alternativen hade fungerat.
Jag har funderat efter Eurocon. Helt klart blev det som jag förutspådde i tråden jag refererar till ovan, bara man "samlar en massa nördar på ett och samma ställe, så brukar gnistorna kunna slå sig själva". Vi har gnällt mycket över vad som skett med fandom sedan 1990. Fanzinen har dött, sf-föreningar har blivit mindre viktiga och sf (eller i alla fall sci-fi) har blivit allmängods. Men det är kanske dags att nu, efter tjugo år, utvärdera, göra bokslut, sluta gnälla och lägga ut kursen inför framtiden.
Vad har egentligen skett?
Varför dog fanzinen? (Och med dog menar jag inte att de inte alls finns mer; det mesta här i världen finns kvar som små nischintressen: Det finns fortfarande folk som spelar 78-varvare på vevgrammofon och ägnar sig åt kortvågsradio och frimärkssamlande. Men fanzinen har spelat ut sin roll för fandom som rörelse.) Jo, de dog liksom alla andra företeelser dör; liksom arter dör i evolutionen: antingen blir de utkonkurrerade eller så ändras de omgivande förutsättningarna. I fanzinens fall blev de utkonkurrerade när de omgivande förutsättningarna ändrades: Internet kom. Vitsen med fanzinen var kommunikation. Mellan 1930 och 1995 var det svårt för folk att hålla kontakten och utbyta information och åsikter i stora grupper. Fanzinen var fandoms svar på detta: vi skrev våra egna tidningar och cirkulerade dem inom nätverket. En fantastiskt smart lösning. Men den behövs inte längre, i dag är det en piece of cake att utbyta information och åsikter. Fanzinen är utkonkurrerade eftersom de helt enkelt inte behövs längre: E-post, bloggar och sociala medier tar hand om detta.
Sf-föreningarna, då? De var mestadels ett sätt att få träffa andra som man kunde prata science fiction med. Det är fortfarande givande att träffa andra med gemensamma intressen, så de kommer inte att dö ut. Däremot spelar var och varannan under 40 science fiction- eller fantasyspel på datorn och tittar på sci fi-film på bio eller tv, och alla som är intresserade av sådant här kan kommunicera via Internet med andra som har liknande intressen, på bloggar och i sociala medier. Så här har de omgivande förutsättningarna ändrats. Man behöver inte organisera sig för att "träffa" andra.
Återstår gör kongresserna, och här har vi till slut något som är nästan unikt för fandom och som inte har konkurrerats ut: Chansen att på en och samma gång träffa såväl många andra med liknande intressen som författare. Konsumentbokmässorna är det närmaste mondän kommer, men de är inte deltagarorganiserade. Eftersom detta är den del av fandom som inte har konkurrerats ut och som dessutom inte ser ut att komma att konkurreras ut förrän den dagen kommer då virtuella möten är lika givande som att träffas i "köttrymden", är det för mig tämligen självklart att det är här vi ska lägga allt vårt krut i framtiden. Lite har det blivit så av sig självt i och med att detta är den del av fandom som fortfarande lever och frodas, men jag tror att det är viktigt att vi är fullt medvetna om vad som har skett och att vi avsiktligt satsar på kongresserna.
Jag är säkert inte ensam om att ha surfat runt på nätet före, under och efter Eurocon, och läst om alla icke-fans som varit förväntansfulla inför och entusiastiska under och efter kongressen. Följ länkarna från Euroconwebben och läs själva. Och vad som slår mig tydligast är att det är fantastikbokbloggarna och författarna som har varit de mest frälsta. Man känner igen sig i resonemangen och kommentarerna från ens egna första kongresser: Glädjen att träffa folk som man umgåtts länge med i skrift. Den här gruppen är som fandom var på fanzinetiden. Det är tillsammans med dem vi ska planera framtidens kongresser.
Sedan har fandom ändrats, som John-Henri var inne på under sitt hedergästtal. Det är inte längre vetenskap, framtiden och samhällskritik som är i fokus för de nyare generationerna, utan underhållning. Men pendeln kan svänga igen.