av john-henri » sön 03 jan 2010, 06:54
AVATAR, 2009
Regi och manus: James Cameron. Producenter: James Cameron, Jon Landau. Foto: Mauro Fiore. I rollerna: Sam Worthing (Jake Sully), Zoe Saldana (Neytiri), Sigourney Weaver (Grace Augustine), Stephen Lang (Miles Quaritch) m fl. 162 minuter.
Enligt James Cameron är det här den film han alltid velat göra, den som han själv skulle ha velat se i tonåren. Man kan väl åtminstone konstatera att han nog som barn läste mer intressant sf än George Lucas förmodligen gjorde.
Cameron är en av de tekniskt skickligaste och, kanske viktigare, mest omsorgsfulla sf-filmregissörerna. Han har regisserat Aliens, The Abyss, Terminator och Terminator 2; själv är jag rätt förtjust i framför allt The Abyss, men kanske i första hand för att den är en av de få karaktärsdrivna sf-filmer som gjorts, och för att de förnämliga aktörerna Ed Harris och Mary Elizabeth Mastrantonio spelar huvudrollerna.
Sedan kom Titanic. Och eftersom den spelade in över tio miljarder kronor har Cameron fått fria händer och därför kunnat ägna åtskilliga år åt den här filmen, som enligt ryktet ska ha kostat mellan två och tre miljarder. Det verkar inte bli något problem; fjorton dagar efter premiären hade den spelat in en och en halv, vilket med mycket bred marginal är nytt världsrekord.
Den spännande frågan är förstås om AVATAR är något mer än bara världshistoriens hittills dyraste film, bland mest tidskrävande filmer eller under de första veckorna mest publikdragande film. Till exempel en bra film.
Svaret blir ambivalent: Nja.
Den är en visuellt imponerande film. Vackra scenerier, imponerande datorgrafik, omsorgsfullt färgsättning. Jag letade med stigande förundran efter någon scen som åtminstone kan tänkas vara tagen på traditionellt sätt, utan efterföljande datoranimering. Men jag hittade ingen, och skulle bli förvånad om det finns någon. Samtidigt måste sägas att datoranimeringarna här för första gången har nått den nivå där de övertygar mig: AVATAR är lika långt från Peter Jacksons Tolkienfilmatisering som den var från Stjärnornas krig-filmerna. Efter AVATAR kan jag tro på att hotet om datoranimerade nya långfilmer där Humphrey Bogart spelar mot Marilyn Monroe är överhängande.
Den är rejält lång. Men den känns faktiskt inte för lång; man blir underhållen, även om inte mycket i den rätt enkla berättelsen överraskar.
Den vinnlägger sig om att vara science fiction, inte fantasy, även om skiljelinjen är hårfin. På den måne (natthimlen domineras av en enorm planet omgiven av också ett antal andra satelliter) där berättelsen utspelas ingår synbarligen allt levande i en komplex organisk förening vars konsekvenser misstänkt påminner om animistisk magi, men ges föregivet vetenskapliga förklaringar av exobiologen Grace Augustine (Sigourney Weaver), vars funktion är just att meddela åskådarna att det här inte är fria fantasier. Jag skulle i och för sig ha önskat att hon också sagt något om vilka fysiska lagar som medger flygande berg, och gärna om vilket slags evolution som kan leda till att de allra flesta marklevande arter har fyra lemmar och två ögon, men att enstaka trots det har sex ben eller fyra ögon. Dessutom vore det kul att höra hur ett slags häststora drakar kan flyga med ryttare trots normalt dimensionerade bröstben och en vingbredd på högst fem–sex meter. Men i alla fall.
Det lite värre problemet är att historien förmodligen oundvikligt blir extremt enkel. Människan är i färd med att exploatera rymden. På månen Pandora har man hittat ett extremt dyrbart mineral och börjat utvinna det. Problemet är att en stam av världens infödda intelligenser, de tre meter långa och humanoida na’vi, lever i det ofantliga träd som växer över den största fyndigheten. Följaktligen utbryter en konflikt mellan det exploaterande gruvbolaget och det forskarteam som vill studera na’vikulturen med hjälp av ”avatarer”, klonade varelser sammansatta av gener från na’vi och människor som ser ut som na’vi men som kontrolleras av människor som på mekanisk väg styr deras medvetande. Jake Sully (Sam Worthing) är en marinsoldat som drabbats av en ryggradsskada i strid och blivit krympling; han går mot löfte om att belönas med den kostsamma operation som skulle ge honom full rörlighet tillbaka bli avatarförare men rapportera till överste Miles Quaritch (Stephen Lang), den nästan parodiskt stridiske chefen för gruvbolagets militärenhet, som vill få information om na’vikulturen enbart för att lättare kunna utrota de ”blå aporna”.
Inte oväntat visar det sig att Jake vid sitt första besök i avatarkroppen på Pandora kommer vilse men räddas av na’viflickan Neytiri (Zoe Saldana), som inte heller oväntat är inte bara smart, vacker och singel utan dessutom stammens kronprinsessa (så kallas det inte, men i alla fall). I början finner hon förstås Jake klumpig, men sedan han med henne som lärare på tre månader blivit en fullfjädrad na’vi uppstår inte heller oväntat tycke. Den sexscen som spelades in ingår dock inte i biografversionen av filmen utan kommer på den utökade DVD:n. Sedan anfaller överste Quaritch, Jake måste välja sida och beslutar sig för att hjälpa na’vierna, lyckas med konststycket att både ena stammarna och få Pandoras världssjäl att ingripa och klår därför rymdmarinkåren. Filmen slutar med att han för gott flyttar över till sin avatarkropp och blir na’vi tillsammans med Neytiri.
Med andra ord är det här en actionfilm med stark romantisk sidointrig och ett grundtema som bejakar tolerans och kunskap; har man läst Ursula K. Le Guins kortroman The Word for World Is Forest är det omöjligt att inte associera till den.
Jag skulle han önskat mindre av actionsekvenserna när Jake slåss med sorterade odjur, när Neytiri räddar Jake från sorterade katastrofer, när överste Quaritch börjar skövla urskogen, när na’vikrigarna går till motanfall och så vidare. I stället skulle jag ha önskat en lugnare film, med större tonvikt på personerna och deras berättelser. Men i sanningens namn ska samtidigt upprepas att filmen faktiskt är karaktärsdriven: personerna i den, både människor och na’vi, individualiseras och ges särdrag och berättelser. Man lär sig bry sig om vad som händer dem. Men det gör dem samtidigt betydligt intressantare än de utdragna stridsscener som dominerar slutsekvenserna (och där dessutom den goda sidans triumf känns ihålig; med väldiga förluster lyckas man här besegra en liten kontingent soldater som inte rimligen kunnat vänta sig något svårare motstånd från infödingar beväpnade med pil och båge – är det inte sannolikt att de snart kommer tillbaka, väsentligt förstärkta och med tyngre vapen).
Så den dominerande känsla som infinner sig efter filmen är tyvärr: jaha, blev det inte mer av de här miljarderna? För visst är krig dumt, visst ska man behandla infödingarna som människor och inte som apor, oberoende av om de är bruna eller blå, och visst kan det vara fint att vara ett med naturen. Men kunde inte de tankarna ha uttryckts bättre, kanske genom att låta Signourney Weavers forskare bli en huvudperson i stället för bara en föreläsande bifigur, kanske genom att låta Sam Worthings marinsoldat vara mer intresserad av sin nya värld än av att bli dess störste heman, kanske genom att låta Zoe Saldanas na’vigestalt som synvinkelskaraktär observera inkräktarna på sin värld i stället för att vara prinsessan som faller för den fåordige actionhjälten (kanske säger det något om filmen att hon trots det är dess starkaste rollkaraktär).
AVATAR har förtjänster. Färgsättningen är en stor förtjänst; bildmagin är nämnd; den flödande fantasin i Pandoras flora och fauna överväldigar. Och till det bör läggas att det hämningslösa bruket av specialeffekter, 3D-teknik och datoranimeringar faktiskt har underordnats berättelsen och helheten. Jag är till och med beredd att instämma i filmbolagets påstående att AVATAR är den första film som använder 3D-tekniken på ett genomtänkt sätt; problemet är väl bara att det samtidigt innebär att man lika gärna kan se den på normalt sätt, eftersom Cameron faktiskt undviker att slänga saker i ansiktet på åskådarna och vi ändå har vant oss vid att uppleva film tvådimensionellt. (Men de små eldflugor som i nattscenerna svävar omkring över biosalongen är rätt charmiga.)
Så, som sagt: Nja. Jag är fortsatt ambivalent. Tveklöst är AVATAR en av de mer ursäktliga av de stora, dyra, publikdragande sf-filmerna. Och tveklöst är den värd att se, till skillnad från alltför många andra. Men utöver de barnsligt enkla budskapen ger den inte mycket; bra science fiction kan förvisso fylla oss med förundran, men den kan också samtidigt få oss att ompröva våra synsätt och tänka efter. Det finns sf-filmer som klarar av den saken: Robert Zemeckis Contact, Michael Gondrys Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Richard Schenkmans The Man from Earth. Men AVATAR gör det inte.
John-Henri
Prenumerera på Nova science fiction. 4 nr för 275 kr. Postgiro 52 80 97-9, Gafiac. Om du tycker att det ska finnas sf på svenska också!