av Sheriffen » sön 17 maj 2009, 06:18
På ett delvis annorlunda sätt drabbade detta även Clifford D. Simak, som i mina ögon tillsammans med den tidige Ray Bradbury är litteraturhistoriens största science fiction-författare.
Det finns avgörande skillnader. Ray Bradbury är inte en renodlad science fiction-författare på samma sätt som Clifford D. Simak, om man nu - med rätta - väljer att bortse från de västern- och pilothistorier som den senare publicerade vid sidan av sitt huvudsakliga författarskap. Dessutom är det svårt att hävda att Clifford D. Simak är en lika innovativ stilist som Ray Bradbury var i början; det är han helt enkelt inte.
Å andra sidan, Clifford D. Simak var en förnämlig stilist. Och en förträfflig historieberättare. Han var i ordets bästa bemärkelse författare. Och den egenskap han delade med Ray Bradbury var att han - i ännu högre grad än Bradbury - var humanist. Till skillnad från den förkrossande majoriteten sf-författare som verkade under genrens första åtskilliga decennier var ingen av dem särskilt tekniskt eller naturvetenskapligt inriktad, eftersom det som intresserade dem var helt andra frågeställningar.
I likhet med Ray Bradbury var Clifford D. Simak avgjort bäst i novellformatet. Hans mest kända roman, City, består i själva verket av nio noveller, som han liksom Ray Bradbury med Dandelion Wine skrev ihop genom korta mellanpassager som förenade dem intrigmässigt, eftersom de redan tematiskt ingick i en svit.
Men även i Clifford D. Simaks fall hände något, även om det tog längre tid. Från och med det begynnande 40-talet till och med det begynnande 70-talet var han en i allt väsentligt lysande författare i både novell- och romanformatet, och åstadkom på romansidan klassiker som nämnda City, Time and Again, Way Station, The Goblin Reservation, och flera andra. Och novellerna var med mycket få undantag enastående, varenda en.
Men så dök 70-talet upp och helt plötsligt blev romanerna, med få undantag som A Choice of Gods, något slags Simak light. Man visste vad man fick, det var Simak, men det var ett allt mer inspirationsbefriat harvande av temata och berättande som gradvis allt mer kändes som en upprepning. Som om han inte hade så mycket kvar att säga och kanske därför borde ha låtit bli. Detsamma gällde, men i mindre utsträckning, novellerna. Bland annat återkom han starkt med den prisvinnande The Grotto of the Dancing Deer i början av åttiotalet.
Hur som helst, någonstans är det tragiskt. För här har man lysande, geniala författare som inte bara vet hur man berättar en vidunderlig historia, utan dessutom gör det med en stilistisk elegans som inte är alldeles vanlig vare sig inom science fiction-litteraturen eller någon annan litteraturform. Och som sedan, av någon anledning, liksom börjar skriva allt faddare karbonkopior av sig själva. I Bradburys fall till och med omedvetet självparodiskt, och i Simaks fall till synes utan några egentligen nya idéer (det absolut hemskaste exemplet i Simaks fall torde vara romanen Destiny Doll från 1971, som jag ärligt talat inte förstår att någon enda redaktör kunde släppa igenom för publicering).
Ibland kan man undra varför, men när man å andra sidan ser på en annan konstform som rockmusiken och med stigande fasa konstaterar hur fullkomligt geniala grupper som Uriah Heep och Deep Purple har ägnat de senaste många albumen och årtiondena åt att massakrera sin egen status så inser man att det någonstans förmodligen är omöjligt för utövande konstnärer att sluta, eftersom de förefaller blinda för sin egen tilltagande oförmåga att skapa verk av det slag som en gång i tiden med rätta ansågs inte bara nyskapande utan i stora stycken geniala.
Kör hårt,
Sheriffen