JG Ballard, 1930-2009

Om enskilda sf-/fantasyförfattare och -verk

JG Ballard, 1930-2009

Inläggav nicklas » sön 19 apr 2009, 20:03

http://www.guardian.co.uk/books/2009/ap ... es-aged-78

Inga direkta detaljer mer än att han gick bort i morse. Jävligt trist.

RIP.
J. Nicklas Andersson
Lyssnar på :: tar kort på
nicklas
LoC-skribent
 
Inlägg: 34
Blev medlem: tor 16 nov 2006, 01:36

Inläggav john-henri » mån 20 apr 2009, 20:44

Ballard dog, som väntat sedan han själv avslöjade det för ungefär ett och ett halvt år sedan, av den prostatacancer han diagnosticerades med för snart tre år sedan. Han hann skriva sin självbiografi, utgiven i fjol, och också där talar han om sin sjukdom.

Han dog i sitt hem vid sjutiden på söndagsmorgonen. Enligt vad han sagt har han fört anteckningar under sjukdomen i tanken att postumt utge en bok om en dödande cancers förlopp. Men hur långt han kom med det projektet, eller om han kunnat fortsätta det, har jag inte hört.

Ballard var inte bara en av science fictions stora nydanare utan rimligtvis också en av litteraturens i vid bemärkelse.

Förhoppningsvis ska det gå att komma överens med hans litterära agent så att Nova science fiction kan presentera honom i ett inte alltför avlägset nummer. Är det någon som har några speciella favoritnoveller ni anser borde finnas på svenska, så säg gärna till. Några som tycks mig självklara är texter som "The Drowned Giant", "Why I Want to Fuck Ronald Reagan", "Memories of the Space Age". Men självklart finns det fler. Han var en enastående novellist. Också.

John-Henri
Prenumerera på Nova science fiction. 4 nr för 275 kr. Postgiro 52 80 97-9, Gafiac. Om du tycker att det ska finnas sf på svenska också!
john-henri
BNF
 
Inlägg: 1096
Blev medlem: ons 29 nov 2006, 13:42
Ort: Viken

Inläggav Svensson » sön 17 maj 2009, 13:47

John-Henri efterfrågar favoriter av Ballard. Jag skrev om detta i en annan tråd ("Liten vädjan, Läs Nova" i Litteraturavdelningen), och här är det igen:

Kanske var det nån annan tråd som talade om förslag till Novanoveller, klassiker etc. Och temanr. Men jag kör 'et här så länge:

Temanummer. John-Henri sa att ett Ballardnummer kanske vore nåt. Det tycker jag också. Kanske med tonvikt på senare texter som "The Index", "The Object Of The Attack", "News From The Sun", "Zodiac 2000", "The Summer Murderers" (kommer ej ihåg exakt titel men det är ett "kapitel" ur "The Atrocity Exhibition", funkar som novell), och bland lite äldre saker "The Last World Of Mr. Goddard", "The Illuminated Man" (en novellversion av "The Crystal World).

Samt såklart "Slutstranden" som gick i Nova på 80-talet. Mellanrubriker och tät prosa.

Min faibless är för just såna noveller, såna som har mellanrubriker och tajt prosa (varav ovan "The Index", "The Object...", "Zodiac"). Toge man fler kapitel från "The Atrocity Exhibition" finge man än fler mellanrubrikssaker, som "You: Coma: Marilyn Monroe" etc.

Temanummer: vore man djärv kunde man föreslå ett Laffertynummer. Hans aktier är i stigande; en catahyan hade t ex läst min bloggtext om honom och visat intresse, det är en indikation bland många.

Sedan klassiker: har någonsin någon van Vogt-novell körts?

Jag kunde föreslå några ur "Destination universum", som "Härskarna", "Försvar" eller den sublima "Minnet". Nyöversatta för att ge lite mervärde och ej bara låta dem vara reprints.

I all enkelhet mina förslag till det ärevördiga Novas innehåll.


(Oj då, kom visst med lite off topic-grejer där på slutet om Lafferty och van Vogt... men det rörde ju Nova så det får väl stå tänker jag.)
Svensson
Trufan
 
Inlägg: 545
Blev medlem: tis 27 nov 2007, 15:40


Återgå till Författare och böcker

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron