Skopidja och en hiss

Allmänt prat om annat än sf och fantasy

Skopidja och en hiss

Inläggav Sheriffen » sön 16 mar 2008, 10:01

Det där ordet ni inte känner igen i ämensraden betyder sopor. På grekiska. De är inte alldeles lätta att undfly just nu, för så fort jag öppnar mina balkongdörrar för att låta de ljumma vårbrisarna dra genom lägenheten slår en vägg av sopstank emot mig. I Athen, liksom i New York, saknar vi som jag tidigare har nämnt sopnedkast i husen. Sådana finns helt enkelt inte. I stället slänger man soporna i stora behållare som står ute på gatan. De där behållarna blir lätt fulla och nu är de inte bara fulla utan överfulla och i själva verket begravda under väldiga berg av sopor, för det är strejk. Sophämtarna strejkar. Förra gången det hände föreslog regeringen att vi skulle behålla soporna inomhus, för det började bli lite väl mycket av den varan ute på gatorna. Så vi kunde kanske ha dem i köket eller sovrummet i stället?

Fast det är inte bara sophämtarna som strejkar. De som började var elbolagen. Och de gör det på ett rätt lustigt sätt; de stänger oförberett av strömmen tre, fyra timmar om dagen i vissa, väl avgränsade områden i Athen. Inte hos mig, men däremot hos min far. Vilket jag rätt handgripligt fick uppleva i torsdags, när jag skulle dit och på vägen köpte mat och tog hissen upp. Plötsligt blev det kolmörkt och hissen tvärstannade mellan två våningar. De hade stängt av strömmen. Jaha, ja. Jag smällde med handflatan på dörren och ropade, men ingen verkade höra något. Så jag försökte sparka upp dörren, men min position visavi dörren var i princip hopplös - jag kunde bara sparka på den i nederkant och det här var en bastant metalldörr. Det är inte det att jag inte kan sparka upp dörrar - i nödläge har jag varit tvungen att göra det ett par gånger - men då måste jag förstås som alla andra kunna sparka precis under låset. Det gick inte här.

Så jag bultade och ropade en stund till, några grannar hörde mig, ringde brandkåren och hämtade min farbror Aris (min far var inte hemma utan på landet, men Aris bor i lägenheten ovanför hans), och det tog en bra stund innan brandkåren kom, för jag var inte ensam om att ha fastnat i en hiss. De hade drygt trettio fall till i olika delar av Athen.

Fast jag är glad att det hände. För jag har klaustrofobi. Eller hade. Förra gången jag fastnade i en hiss - i USA 1981 - blev jag yr och kallsvettig och började skaka efter bara en halv minut, och vid andra tillfällen när jag har befunnit mig i slutna utrymmen har jag kunnat drabbas av mycket påfrestande reaktioner. Nu kände jag ingenting. Jag var kolugn hela tiden, närmast lätt uttråkad. Jag vet inte hur länge jag befann mig i hissen, men minst en halvtimme. Kanske tre kvart. Och den är mycket liten, mycket trång. Men det var helt enkelt inga problem.

Så jag har väl inte klaustrofobi längre.

Och det var faktiskt glädjande att få veta.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4402
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Återgå till Baren

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron