Grannar

Allmänt prat om annat än sf och fantasy

Inläggav Sheriffen » ons 18 apr 2007, 20:28

Ja, det kunde man ju ha räknat ut på förhand. Här är låtarna som krävdes för att gnällmusiken skulle sänkas så mycket att man nu får anstränga sig för att höra den (jag börjar tro att karlen har stängt in sig med högtalarna i en garderob och står där och mediterar):

"Look At Yourself"
"July Morning"
"Easy Livin'"
"Gypsy"

Uriah Heep härskar som vanligt, men eloge ska förstås grannen ha som hjälpte till med ett band som jag inte riktigt kunde identifiera men som lät något åt Guns 'n' Roses-hållet.

Frågan är om man inte ska pressa på lite till, så att granne 2 lägger en filt om högtalarna där han står i garderoben.

Ok, nu får han förbereda sig, för nu DÅNAR vi på med "Stealin'"!

Kör hårt,
Sheriffen

P.S. Granne 3 verkar vara nöjd med garderobslyssnandet, för han har stängt av sin metal. D.S.
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4402
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Sheriffen » ons 18 apr 2007, 20:53

tompe skrev:
Sheriffen skrev:Gammalt slanguttryck. Om du inte hört det tidigare kan det bero på att du blivit lomhörd av för mycket musik på krossvolym! :-)


Så gammalt att det inte blev någon träff i google... Jag hade aldrig hört uttrycket förrut.


Jodå. Två stycken. Här är den ena:

Krossvolym: 5 500 000 m 3

Och jag upptäcker till min förtjusning något jag inte visste, nämligen att det uppenbarligen ursprungligen är ett fackuttryck för volym i bemärkelsen rum och inte ljud!

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4402
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav tompe » tor 26 apr 2007, 01:38

Jo, jag såg de träffarna men då de inte hade något med ljud att göra så var det ju ingen användning av termen som du använder den. Nästan roande att den säger: "Ville du egentligen söka efter: kroppsvolym".
/Tommy Persson
tompe
Trufan
 
Inlägg: 825
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 16:18
Ort: Linköping

Inläggav Sheriffen » tor 26 apr 2007, 21:49

Antagligen ska man inte ropa hej förrän bäcken är överhoppad och så där, men nu tror jag mig efter mycket experimenterande faktiskt ha hittat medicinen. Emerson, Lake & Palmer, visar det sig. Jag köpte en dubbel-CD med dem i går som är en officiell utgivning av före detta bootlegs från sjuttiotalet och därför är ljudet ärligt talat ganska burkigt. Dessutom är symfonirockarna ELP som möjligen bekant fullkomligt osannolikt bombastiska, så bombastiska att de till och med överskrider nivån för det rent självparodiska och man tar dem på fullt allvar igen på andra sidan, liksom. Och så låter de stundtals obegripligt enerverande och jag kan nog förstå att det finns människor som inte gillar dem, även om jag själv älskar deras musik.

Fast det gör då uppenbarligen inte grannen. En dos ELP i går fick honom att stänga av sin gnällmusik tämligen omgående, långt innan ELP hade snurrat klart i CD-spelaren. Samma sak i dag. jag körde bara halva den andra CD:n och han hade stängt av långt innan jag gjorde det.

Cheers, Emerson, Lake & Palmer!

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4402
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav jophan » fre 27 apr 2007, 07:52

Intressant, du har kanske experimenterat fram något slags musikaliska motpoler, musik och antimusik?

Jag är också nyfiken på den där "gnällmusiken". Mycket av det jag gillar brukar karakteriseras av andra som "gnällmusik". Jag gillar obskyra arabiska stränginstrument och dylikt.
Johan Anglemark
jophan
Site Admin
 
Inlägg: 2147
Blev medlem: ons 01 nov 2006, 10:50
Ort: Storvreta

Inläggav Sheriffen » fre 27 apr 2007, 12:09

jophan skrev:Intressant, du har kanske experimenterat fram något slags musikaliska motpoler, musik och antimusik?


Jag slogs faktiskt av ungefär samma tanke. I synnerhet när Emerson, Lake & Palmer - för dem av er som känner till dem - svävar ut i sina mer bisarra, instrumentala jättepartier med ibland mycket enerverande ljudbilder i verk som "Karn Evil 9" och "Pictures At An Exhibition" får jag en stark känsla av att det här blir så skärande outhärdligt i kombination med gnällmusiken som grannen spelar att han inte står ut.

En sak till som kanske talar för det: gnällmusiken förmår inte tränga igenom Emerson, Lake & Palmer trots att jag faktiskt inte har spelat dem på särskilt hög volym. Däremot trängde gnällmusiken som någon kanske minns igenom min bultande techno på krossvolym. Det verkar med andra som om Emerson, Lake & Palmer på något vis "upphäver" gnällmusiken.

Jag är också nyfiken på den där "gnällmusiken". Mycket av det jag gillar brukar karakteriseras av andra som "gnällmusik". Jag gillar obskyra arabiska stränginstrument och dylikt.


Obskyrt (i alla fall i västerlandet) är det utan tvivel och jag tycker som sagt att det låter österländskt på något sätt. Det är sådana skalor, i alla fall. Om jag struntar i Emerson, Lake & Palmer någon kväll eller om det visar sig att grannen vänjer sig till och med vid dem, skulle jag nog faktiskt kunna spela in hans musik. I alla fall om jag går ut på balkongen och spelar in den genom hans öppna fönster. Ingen jättebra ljudkvalitet, men det skulle i alla fall höras vad det är...

Jag tyckte ju i början, säkert en timme eller något första kvällen, att musiken var suggestiv. Det är dess enastående monotoni (den där slingan) och att han spelar den timme ut och timme in som får mig att nu vilja ta till helt andra adjektiv...

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4402
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Sheriffen » sön 29 apr 2007, 19:03

Jag börjar på allvar tro att bäcken nu är överhoppad.

Fem gånger i rad har den effektiva medicinen visat sig heta Emerson, Lake & Palmer. Nu i kväll krävdes det bara 8 minuter av "Tarkus" med burkigt bootlegljud och elp:iga utsvävningar i enerverande instrumentalpartier för att grannens gnällmusik skulle tystna helt. Och det efter, bör kanske påpekas, att granne 3 försökt en lång stund med grekisk popmusik på mycket hög volym - så hög, i själva verket, att jag först inte ens hörde gnällmusiken. Det var när granne 3 själv började sänka (antagligen av omtanke om egna öron) som jag hörde gnällmusiken och genast la på Emerson, Lake & Palmer och saken var grejad. Nu har våningsplanets samtliga ljudanläggningar tystnat helt. Efter 8 minuter.

Det var detsamma igår, när granne 2 försökte med gnällmusiken tidigt på eftermiddagen i stället för på kvällen och/eller sent på kvällen/natten. Emerson, Lake & Palmer direkt, även om jag upptäckte att den betydligt senare live-inspelningen "Live In Poland" (som inte ursprungligen varit bootleg och därför har alldeles rent ljud) inte var lika effektiv. Gnällmusiken var på fortfarande efter nästan halva CD:n, medan däremot bootlegvarianten från sjuttiotalet i kväll som sagt tog rekordkorta 8 minuter på sig för att få granne 2 att stänga av (eller kanske ännu kortare tid; trots att jag inte kör Emerson, Lake & Palmer på särskilt hög volym upphäver de som sagt helt grannens gnällmusik, så jag hör den inte - men jag kapade volymen och kontrollyssnade efter 8 minuter).

Det visar sig alltså att finkalibrering är melodin för dagen och att det som gäller är utvalda, elp:igt enerverande instrumentalpartier, men i vad som ursprungligen var bootlegutgåvor numera officiellt utgivna på CD.

En poäng är att stänga av varje gång granne 2 har gjort det, för han ska få bekräftat vad han säkert redan har förstått - han stör grannarna med sin envetna, enfaldiga, enformiga musik och varje gång han lägger på den, så kommer som amen i kyrkan Emerson, Lake & Palmer från lägenheten intill. När han stängt av, belönas han med att slippa Emerson, Lake & Palmer. Enkelt, lättbegripligt system.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4402
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Sheriffen » sön 06 maj 2007, 23:15

Nu kan man ropa hej på andra sidan bäcken.

Det har gått mer än en vecka sedan sist och granne 2 har inte lagt på den gnälliga musiken en enda gång. Jag vet, för jag har varit hemma och jobbat natt och dag och dag och natt. Den där sista åttaminuterskrevaden av Emerson, Lake & Palmer var den slutgiltiga spiken i skon, eller vad man nu säger.

En stor fördel är att jag och granne 2 slapp bli ovänner, vilket vi kunnat bli om jag okaratäristiskt för Grekland och även mig själv knackat på och klagat. Han kan ju knappast neka mig rätten att spela musik när han själv gör det, men den osannolika tur jag hade var alltså att hitta musik som liksom "upphävde" hans (från min sida av väggen, därför också rimligen från hans) och som han dessutom uppenbarligen fann outhärdlig (begripligt för mig, som sagt, även om jag tillhör de hängivna tillskyndarna av ELP).

Jag förmodar att han nu har skaffat hörlurar, alternativt gått ur sekten och inte längre mediterar till musiken, alternativt aldrig var med i någon sekt men bara slutat lyssna på musiken.

Så, Messers

Keith Emerson, Greg Lake & Carl Palmer - cheers you all, and thank you!

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4402
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav supernaut » tis 19 jun 2007, 14:13

Ett tips till -
Försökte röka ut sin granne

MALMÖ. En 41-årig man i Malmö gick till angrepp mot sin granne beväpnad med en hammare. Dessförinnnan hade han satt eld på sin lägenhet för att röka ut grannparet.
Nu åtalas han vid Malmö tingsrätt för bland annat grov mordbrand, skriver Punkt SE.
Orsaken till grannfejden som pågått under drygt ett år var tvätt och ludd i torktumlaren.
Mannen hade satt eld på fem platser i sin egen lägenhet och dessutom i ett källarutrymme.
Sedan började han sparka och banka på grannens dörr med en hammare, skriver tidningen.
Grannen larmade polis och SOS Alarm. Branden hann inte sprida sig innan den släcktes.
TT

Heja, heja!
supernaut
LoC-skribent
 
Inlägg: 29
Blev medlem: tor 22 feb 2007, 20:03
Ort: Mölle, Skåne

Inläggav Sheriffen » ons 20 jun 2007, 03:40

Jag måste säga att jag föredrar metoden Emerson, Lake & Palmer!

För övrigt läste jag nyligen en artikel där det framgick att just tvättstugan är den främsta orsaken till osämja mellan grannar i Sverige. De hade några hårresande exempel, men inget var ens i närheten av det ovan. Milda makter. Och visst, någon gång har man väl blivit lite irriterad på någon som dragit över tiden eller bara glömt att de tvättar - och det senare har jag själv gjort en gång. Jag gick på fest och råkade alldeles glömma att jag hade maskinerna fulla i tvättstugan. Min dåvarande, snälla grannfru tog sig därför före med att torka och vika mina tvätt, som den naturligaste sak i världen. Full av skam tackade jag henne överväldigande och gav henne några böcker. Hon bara skrattade bort alltsammans. Det finns bra grannar också, som synes.

I Grekland finns det inga tvättstugor, inga sopnedkast och inga brevinkast i husen. Här har alla en egen tvättmaskin i lägenheten och hänger ut tvätten till tork på balkongen. Soporna kastar man i stora containrar på gatan, som i New York. Fast i Grekland är det vanligare att folk faktiskt kastar soporna i containrarna, inte utanför. (Å andra sidan vet väl alla som varit i New York att det inte alltid finns containrar där och man därför kan få se väldiga högar med sopkassar på trottoaren.) Breven lägger brevbäraren i Grekland i en bunt nere i entrén och hyresgästerna får hämta dem själva.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4402
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Sheriffen » fre 08 feb 2008, 22:09

Det kanske är dags för en uppdatering.

Min granne med den bisarra musiken har fullständigt lagt av med den bisarra musiken och blivit knäpptyst. Bara en gång har han ens haft på tv:n kvällstid, och det först efter att jag bränt på med hög musik. Låt mig gissa att här har förekommit något slags showdown medan jag var i Sverige - han fick resten av huset emot sig eller något, och har nu blivit häpnadsväckande hänsynsfull.

Men märkligare än så, han har visat sig vara riktigt trevlig. Han knackade på min dörr en kväll när jag precis hade kommit hem och talade om att han mycket tidigt samma morgon hade hindrat några inbrottstjuvar från att ta sig in i min lägenhet. Han hade legat och sovit, vaknat av ett konstigt ljud i trappuppgången och ryckt upp dörren, och då fått se två unga män som höll på och mixtrade med min ytterdörr. Så fort han ryckte upp sin ytterdörr sprang de sin väg och försvann. Jag tackade honom förstås. Han pratade även med övriga grannar och vi är numera noggranna med att hela tiden hålla porten låst (det väljer de boende själva i det här huset; man kan antingen ställa upp eller låsa den, dygnet runt.)

Häromkvällen när jag på nytt var på väg in kom han samtidigt, tillsammans med en kompis och med en halvdrucken öl i handen. Helt plötsligt verkar han alldeles trevlig och normal.

Nu har i stället det unga paret med nyfött barn på det här våningsplanet betett sig hemskt störande i förrgår kväll och nu, i kväll. Jag vet inte vad de håller på med. Flyttar till våningen ovanför, kanske. Eller något. De springer i trappan hela tiden och de slår i dörrarna (alla greker slår i dörrar; de stänger dem med ljudliga smällar, inte tyst och försiktigt). Att klockan är elva på kvällen har liksom inget med någonting att göra.

När de höll på häromkvällen gastade och ropade och gapskrattade de dessutom, och till slut öppnade jag min ytterdörr och tittade ut och fick se att deras stod öppen, men såg inte till någon av dem. Inte just då. Efter en stund drog jag på mig läderjackan för att gå ut och köpa en dagstidning, men egentligen för att se vad fan de höll på med. Ytterdörren till deras lägenhet stod på vid gavel, men det var ingen där. Så jag gick rakt in i lägenheten och såg mig omkring, och antingen killen som bor där eller hans kompis (han hade någon hos sig som hjälpte till med vad det nu är) kom springande nedför trappan från våningen ovanför (han hade hört att jag gick ut ur min lägenhet) och fick se mig. Jag tog ett steg till in i deras lägenhet och vände mig sedan om och stirrade honom rakt i ögonen och stod alldeles stilla en stund och gick sedan utan ett ord därifrån och ut på gatan och köpte den där dagstidningen. Till saken hör att jag - faktiskt - är ganska stor i Grekland. De flesta greker är betydligt kortare och mer småvuxna än jag; är man en och åttio är man ovanligt lång i Grekland.

När jag kom tillbaka stod deras jävla ytterdörr fortfarande öppen, men de hörde mig komma nere i porten. Så jag gick långsamt uppför trappan och stirrade in genom deras dörröppning, och där kom den unga tjejen - hon är jävligt snygg, förresten - springande och stängde ytterdörren och sedan hördes inte ett pip från dem på två dygn. They got the message, liksom.

Fast nu har de sprungit och slagit i dörrar i en och en halv timme eller något här. Fast inte pratat och gormat som i förrgår kväll.

Fortsätter de bara lite till så är det dags för en ny insats. Då går jag ut och talar om för dem att om de inte tystnar snart så tystar jag dem åt dem.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4402
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Sheriffen » tor 19 feb 2009, 15:06

Jag tror att Grekland håller på att förändras, i alla fall just där jag bor.

För det första har det blivit mycket tystare i området. I hela mitt liv har man i Grekland haft tv-apparaterna på halva nätterna på absolut högsta volym - varför har jag aldrig förstått - och det har setts som ett naturligt inslag i boendet. Det är absolut ingen överdrift att man själv kan skruva ned ljudet på sin tv fullständigt och titta på ett program ändå, om man bara har samma kanal inställd som grannen - man hör tydligt repliker och musik och rubbet.

Eller gjorde, snarare. För det här verkar helt ha försvunnit. Det är knäpptyst i lägenheterna och husen runt mig numera.

Men det blir märkligare. Ryssgreken som spelade den bisarra musikslingan och som jag inledde tråden med har flyttat. När jag kom hit i år stod hans lägenhet, som ligger vägg i vägg med min, tom. Utmärkt, tyckte jag. Men så flyttade ett ungt par in. Helt ok det också.

Fast nu häpnade jag. Lite i fyra på eftermiddagen knackade killen på och undrade mycket artigt och försynt om jag kunde skruva ned musiken lite, för han försökte sova. Jag blev en aning förvånad, för det jag spelade var Felix Mendelssohns violinsonat i F-dur, med Anne-Sophie Mutter - alltså ingen särskilt skrällig musik, direkt, och till råga på allt på volym kanske en tredjedel upp i registret eller något.

Jag stängde självklart av musiken - killen frågade artigt och trevligt, och det finns ingen anledning att inte låta honom sova.

Men vad som får en att häpna är att det för bara ett par år sedan skulle ha varit i det närmaste otänkbart att någonsin, oavsett tid på dygnet, på något sätt klaga på grannars oväsen. Se högre upp i tråden, där jag berättar om detta.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4402
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Sheriffen » sön 20 dec 2009, 14:27

Saker och ting förändras även i Grekland, eller i alla fall i Athen.

Den här tråden inleddes med min granne som spelade den märkliga, monotona ljudslingan med något slags bisarr, österländsk (som jag tror) meditationsmusik som höll på att driva mig till vansinne. Killen visade sig senare var halvgrek/halvryss (han växte upp i Ryssland, men kom hit efter glasnost och perestroika) och riktigt trevlig. Inte minst skrämde han en gång bort ett par killar som höll på att göra inbrott i min lägenhet (något som för övrigt är ganska sällsynt i Grekland)!

Hur som helst, han flyttade för ett par år sedan eller vad det var och numera bor det en kille i lägenheten som jag aldrig hör ett ljud ifrån, förutom när vi träffas och pratas vid (han är genomsympatisk). I stället - och det nämns väl också tidigare i tråden - ringde han precis när han flyttat in på min dörr vid fyratiden en eftermiddag och frågade om jag kunde sänka musiken, för han låg och sov. Jag stängde av direkt, för jag tyckte inte det fanns någon anledning att inte låta killen sova. Och han var mycket artig och försynt, inte arg.

Men, och nu till det jag egentligen skulle komma fram till:

Elisávet, min flickvän, har talat om något för mig som jag inte visste. De tre timmarna mellan 14.00 och 17.00 kallas för de tysta timmarna i Grekland, för då sover de flesta siesta. Det är då kutym att inte spela musik för högt (eller inte alls, helst) och inte ha på TV:n på krossvolym, etc. Det här har jag aldrig vetat och jag vågar tro att att det är en relativt sen sed, men har inte frågat henne om när den blev allmängiltig. Vidare säger Elisávet att hon som spelar piano - och därför övar varje kväll - alltid slutar vid 23.00. För därefter ska det vara tyst. Detta förbluffar mig, för ända till för bara ett par år sedan stod TV-apparaterna överallt i inte bara mina omgivningar utan i hela Athen och mullrade till långt in på natten. Och så har det varit i hela mitt liv, men så är det alltså inte längre.

Jag klagar inte åt någondera hållet. För mig är det ok med TV-apparater och/eller musik på hög volym från grannar, bara det är lite varierat så att man inte lyssnar på samma sak hela tiden. I en TV är det ju varierat per definition och spelar man hela plattor i stället för korta ljudslingor på 20 sekunder blir det ju också varierat. Fast man har alltså varken stereo eller TV igång på nätterna längre, så nu är det tyst även där jag bor. Förutom, förstås, att motorcyklarna utan ljuddämpare dråsar förbi då och då ute på gatan, vilket jag däremot finner autentiskt irriterande. Men det är ju korta krevader.

Fast, jag spelar inte metal på krossvolym på nätterna längre. Det gjorde jag förut, men inte nu. Det går ju att köra i datorn och ha hörlurar i stället, för övrigt.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4402
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Föregående

Återgå till Baren

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare