Den sociala roboten

Allmänt prat om annat än sf och fantasy

Den sociala roboten

Inläggav Sheriffen » tis 28 jun 2011, 03:44

Svenska Dagbladet, måndag 27 juni, Under strecket.

"I det effektiva samhället lever robotdrömmen" av Helena Granström, som utifrån Turing till Turkle ser på samtiden och intresseväckande spekulerar kring framtiden rörande robotar, artificiell intelligens och, i slutändan, den sociala roboten.

Exakt vad den senare är får intresserade läsa sig till (alla understreckare finns på SvD:s hemsida), men med anledning av diskussionen /på Fanaclistan/ häromveckan citerar jag ändå gärna följande i anslutning till den sociala roboten:

"Turkles redogörelse gör uppenbart hur kommunikationsformer som sms, instant messaging och offentliga Facebook-meddelanden bereder väg för de sociala robotarna, genom att bidra till ett förtinglingande av människor och relationer. Att interagera med en annan levande varelse genom dessa medier liknar på många sätt att interagera med en maskin: här är människor alltid tillgängliga, om inte i realtid så genom sina elektroniska spår, och när vi är färdiga med dem är det bara att trycka på avstängningsknappen. Interaktionen präglas av bekvämlighet, men kanske än mer av längtan efter kontroll. En stor andel av Turkles intervjupersoner beskriver både telefonsamtal och fysiska möten som besvärande, på grund av den kontrollförlust som de ger upphov till.

Återigen ser vi hur tekniken går från att vara bättre än ingenting, till att bara vara bättre. Om kommunikationsmedel som brev och telefon vid tiden för sin tillkomst betraktades som sämre substitut för en oförmedlad interaktion, tycks textmeddelanden och väggposter på Facebook nu besitta klara fördelar gentemot det direkta mötet."

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4415
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Återgå till Baren

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron