Sida 1 av 1

Fakefans

InläggPostat: lör 07 maj 2011, 20:56
av jophan
Jag tror att Sverifandom består av fakefans. Så fort solen tittar ut och det blir varmt en helg dör aktiviteten på Internet. Jag misstänker att de lägger böcker och datorer åt sidan och är ute i solen istället. Pfhhh.

Själv har jag och Åka slitit med programboken till Eurocon större delen av dagen. Så dras en trufans slips.

Re: Fakefans

InläggPostat: lör 07 maj 2011, 22:03
av Sheriffen
Att göra programbok till EuroCon är förvisso tvättäkta fanac - mer så än att skriva på listor, tycker jag nog - men det stämmer inte riktigt att solen får nätfanacen att tvärt lägga sig ned och dö. Den flyttar liksom runt. Vi som är med på flera listor märker hur det ena dagen är frenetisk aktivitet på, säg, Fanaclistan, för att följande dag vara frenetisk aktivitet på, säg, Relaxlistan. Medlemmarna är överlappande och de som skriver mest på listorna är med på båda, och det hör lite till ämnet för dagen vilken lista som befolkas flitigast av besökande inlägg.

I går var det Fanaclistan.

I dag var det Relaxlistan.

Och Korkeklistan är stendöd som vanligt.

Kör hårt,
Sheriffen

Re: Fakefans

InläggPostat: lör 07 maj 2011, 22:09
av Sheriffen
Förresten, fakefans.

Det är ett rätt intressant fanslanguttryck, för det har kommit att skifta i betydelse. En klassisk mening ur Harry Warner jnr.:s fanhistorik All Our Yesterdays, om fandom på 40-talet, lyder så här:

"Jack Wiedenbeck was the first fakefan."

Men för en sentida fan är det missledande. På den tiden betydde nämligen fakefan någon som blev hängivet aktiv fan utan att hysa något intresse för science fiction, det vill säga någon som var oerhört intresserad av fandom, fanzines och kongresser, det vill säga någon som var fannisk, inte sercon.

Senare dök uttrycket fannisk (fannish) upp och blev - rimligare - benämningen på den sortens fan.

Då fick fakefan i stället den - rimligare - betydelse begreppet har nu, en fan som inte är en äkta fan (trufan) och därför tar till första bästa ursäkt (som solsken) för att strunta i sina fanacs.

Fijagh!

Kör hårt,
Sheriffen

Re: Fakefans

InläggPostat: lör 07 maj 2011, 22:56
av jophan
Sheriffen skrev:Vi som är med på flera listor märker hur det ena dagen är frenetisk aktivitet på, säg, Fanaclistan, för att följande dag vara frenetisk aktivitet på, säg, Relaxlistan. Medlemmarna är överlappande och de som skriver mest på listorna är med på båda, och det hör lite till ämnet för dagen vilken lista som befolkas flitigast av besökande inlägg.

Höh. Någon borde rita en karta över rörelserna.

Sheriffen skrev:Och Korkeklistan är stendöd som vanligt.

Den med? Sverifandom börjar avverka listor...

Re: Fakefans

InläggPostat: ons 18 maj 2011, 08:30
av pinkunicorn
jophan skrev:
Sheriffen skrev:Och Korkeklistan är stendöd som vanligt.

Den med? Sverifandom börjar avverka listor...


Det är kanske med listorna som med windowsinstallationer: det går skeppsmask i dem efter ett tag så att de behöver göras om från grunden.