Lagom – Tao – vikten av att flyta med
Det finns en del myter om lagom.
Den första myten är att ordet lagom skulle härledas ur att en lagom mängd öl är den mängd som räcker runt om hela (dryckes)laget – laget om – lagom.
Lagom är dativ (pluralis) av lag
http://runeberg.org/svetym/0482.html.
Det som är lagom är lagenligt – enligt tingens ordning. Det lagomma är i balans. Det rubbar inte världsordningen (vilket det extrema kan riskera att göra). Av en lagom mängd öl blir man otörstig, men inte pissnödig. Man blir inte berusad, men man slipper förbli spik nykter. Enligt George Orwell (i 1984) är en pint en precis lagom mängd öl
http://books.google.se/books?id=yxv1LK5gyV4C&pg=PA88&lpg=PA88&dq=%22george+orwell%22+pint+beer&source=bl&ots=olc3E91_O8&sig=9aSYjY84h8q2Bk1fesp3qHJ1xrM&hl=sv&ei=Lsx2TPufBcb-OY-fkNoJ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=9&ved=0CEcQ6AEwCA#v=onepage&q&f=false.
Den andra myten är att ordet (och t.o.m. begreppet) lagom är så mystiskt svenskt att det endast genom komplicerade resonemang skulle kunna förklaras för icke svensktalande.
Jag vill dock hävda att det kinesiska Tao har stora likheter med vårt lagom.
Ordet Tao lär kunna översättas med väg. Enligt taoistisk filosofi gäller det för människan att leva enligt Tao – att följa den väg som inte bryter mot den naturliga ordningen. Tao står för den harmoni som råder när yin och yang är i balans – d.v.s Tao står för en väg som är lagom.
Det borde således vara lätt för en taoist att ta till sig den svenska nationalklenoden lagom.
Den stora frågan inför framtiden är nu om Geely-Volvo kommer att följa den lagomma vägen när nya bilmodeller tas fram.