Världskongressen i London 2014

Världskongressen i London 2014

Inläggav Jessica » tor 21 aug 2014, 18:12

Jag har ännu inte hunnit skriva någon kongressrapport. Jag hoppas att det blir av så småningom, för visst finns det mycket att rapportera.

Det var min första världskongress och kanske gav nyhetens behag lite extra krydda, men oj vilken upplevelse det var! Ett par höjdpunkter ur programmet som dyker upp sådär spontant:

- Kim Stanley Robinsons tal om tidsaspekter i romaner där han elegant kontrasterade och sammanlänkade Virginia Wolf och Olaf Stapledon
- Star Wars-musiken framförd av symfoniorkester inför en milt sagt entusiastisk jättepublik
- Audrey Niffeneggers inspirerande tal om HG Wells och fantasins kraft
- Furry-fandoms förtjusande presentation (lika charmerande som My Little Pony-fandom var på Swecon i Nacka
- En panel om drönare där samtliga medverkande var djupt insatta i frågan och en hade egen erfarenhet av att ha ihjäl folk med hjälp av dessa tingestar (en fd Iraksoldat, numera fantasyförfattare som nog chockade publiken lätt med sitt vittnesmål)
- En riktigt upplysande föreläsning om tillståndet för satelliterna som ligger i bana runt jorden
- En panel om huruvida det är ok att förstöra jorden om det behövs när vi ska ut i rymden (frågeställningen var lite märklig, men panelen blev ändå mycket bra med bl a intressanta inlägg från en som jobbade på NASA)
- Den svenska sf-filmen LFO: The Movie. Har tyvärr bara visats i festivalsammanhang så i nuläget svår att få tag på. Genial!
och sist men inte minst:
- en kaffeklatsch, ett personligt möte, med författaren och spelkonstruktören Adrian Hon. Han ligger bakom mitt älskade spel Zombies Run, men har också skrivit en lysande bok om framtida föremål, "A history of the future in 100 objects". Märkligt nog var det bara jag och en person till som anmält sig till detta. Vi fick nästan en timme av ett mycket roligt och livligt samtal.

Utöver detta var jag på många, många andra intressanta programpunkter. Största svårigheten var att hinna äta över huvud taget. Det kändes hårt att behöva offra en panel för att trycka i sig något. Oftast fick jag gå hungrig fram tills seneftermiddagen då jag typ slängde i mig en baguette.

Utställningar och försäljning hann jag inte se särskilt mycket. Däremot socialiserade vi lite grand i fan-byn (tyvärr nog mest med svenskar, det blir nog lätt så när det är ens första internationella kongress och man inte känner så många där de flesta känner varann sen urminnes tider).

Kongresslokalen var överväldigande stor, men ändå fantastiskt bra för ändamålet. Med så många deltagare behövs det.

Det kändes väldigt konstigt att åka hem efter dessa dagar och jag var definitivt avundsjuk på dem som åkte vidare till Eurocon i Dublin. Tyvärr hade vi inte möjlighet att göra detta. Nåja. Jag hoppas att det kan bli fler världskongresser för mig i framtiden, nu när jag sent omsider i livet fått tid, råd och smak för det. Dock ska jag ärligen säga att lokaliseringen av nästa kongress, Spokane, känns måttligt lockande. Bara att hålla tummarna för att Helsingfors får det 2017, Dublin 2019 och sen Nya Zeeland 2020.

Det var lite snabbt och kort om min världskongress. Det kanske kommer mer, vi får se framöver.
Jessica
WAHF
 
Inlägg: 19
Blev medlem: ons 06 okt 2010, 13:37

Re: Världskongressen i London 2014

Inläggav kjn » tis 02 sep 2014, 12:46

Det finns många fler rapporter från Loncon3. Martin Wisse har en samling, med rapporter från bland andra Fia (boktimmen), Jessica (The Velvet Cafe) och jag själv.
kjn
LoC-skribent
 
Inlägg: 45
Blev medlem: tor 05 mar 2009, 20:18
Ort: Bankeryd (Jönköping)


Återgå till Kongresser

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron