Lite science fiction- och fantasymusik

Om sf- och fantasyinspirerad musik, konst, spel osv.

Inläggav Sheriffen » fre 23 feb 2007, 15:44

supernaut skrev:Det gäller bara att komma över tröskeln och bli fullfjädrad hårdrockare!


Det blev jag redan när jag var tretton. Och du har förstås helt rätt i heavy metal-genrens faiblesse för sf och fantasy. Här några få exempel på ytterligare några band och album som är värda att kolla upp ur just den synvinkeln (bara en handfull i en närmast oräknelig mängd): Judas Priest (kanske i synnerhet "Screaming for Vengeance" och "Angel of Retribution"), Ian Gillan Band ("Clear Air Turbulence", med odödliga textraderna "Ten thousand/Astral explorers/Head for the lights/Ace cosmic tours" och omslag av Chris Foss), Alice Cooper (i princip vartenda album karlen gjort), Iron Maiden (rader av album, men kolla de båda första - "Iron Maiden" och "Killers" - och varför inte "Somewhere In Time", som redan på omslaget stoltserar med skyskraporna Bradbury Towers och snabbköpet Asimov och så där), och så vidare...

Glöm heller inte Uriah Heep, främst av dem alla och omskrivna i trådens första inlägg.

Kör hårt,
Sheriffen
(Proud to be a Metalhead)
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4397
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Fantastix » lör 24 feb 2007, 08:40

En annar rätt så hyfsad skiva (ingen mästeverk) som går att höra på är Ayerons dubbel CD Into the Electric Castle. Hela skivan är en sorts helhet om 8 olika personer från olika tider som hamnar i samma dimension. Rätt så kul faktiskt.

En annan skiva i helt annan stil är Hawkwinds skiva The Chronicle of the Black Sword. Mera Moorcock än detta kan man nog inte göra. :D
=====================
Kenneth Lindholm
Fantastix
Fan
 
Inlägg: 110
Blev medlem: fre 10 nov 2006, 06:58
Ort: Karis, Finland

Inläggav supernaut » mån 26 feb 2007, 09:28

Sheriffen skrev:
Det blev jag redan när jag var tretton.


Jag, 32!

Tja, eftersom sf och fantasyteama är något av en genrekonvention inom många metalstilar så saknas det ju inte exempel på band. Några som ändå utmärker sig är kanadensiska Voivod , som kombinerar thrash metal och prog-influenser till något helt unikt (förmodligen dom första som påstått sig spela cyberpunk). Bandet envisas med sf-tema på sina plattor som i såväl skivomslag, texter, låttitlar (Dimension: Hatröss, Chaosmöngers, RRRöööaaaarrr fastnar ju i minnet) Voivod är nog inte ett band som någon enda människa fastnar för vi första genomlyssningen, för vem önskar sej thrash/prog-band (oförenliga storheter) där sångaren har jätterolig fransk brytning - men de är klart värda att jobba för att begripa sej på. Särskilt för er med symfoniska böjelser också; belöningen är äkta sf-dystopi förmedlad i såväl bild, text och musik. RRRöööaaarr!
Senast redigerad av supernaut ons 04 jul 2007, 21:26, redigerad totalt 1 gång.
supernaut
LoC-skribent
 
Inlägg: 29
Blev medlem: tor 22 feb 2007, 20:03
Ort: Mölle, Skåne

Inläggav Henke » tor 08 mar 2007, 16:18

Själv skaffa jag mig albumet Chronicle of the Black Sword av Hawkwind idag, ej lyssnat än, men det bygger i alla fall på Moorcocks Elric.
Henrick Pålsson

Det som är nyttigt för andra är inte nyttigt för mig och det som är nyttigt för mig är inte nyttigt för andra..

Jag ska skänka min kropp till Science Fiction (Lemmy Motörhead)
Henke
Fan
 
Inlägg: 227
Blev medlem: ons 08 nov 2006, 21:34
Ort: Göteborg

Inläggav margl » sön 11 mar 2007, 12:58

Sheriffen skrev:Å andra sidan - en sådan sak som Jeff Wayne's "War of the Worlds" köpte jag förstås för att den var inspirerad av och en musikalisk version av H. G. Wells roman. Fast den är i stora stycken gripande bland annat därför, eftersom den i partier så väl ger upphov till och möjligen förstärker de känslor man fick vid läsandet av romanen. Ett exempel: när jag läste boken hejade jag som tokig på slagskeppet "Thunder Child" när det kom forsande genom vattnet och sköt sönder en av marsianernas väldiga krigsmaskiner, en triploid. Den känslan griper en även när man hör partiet på skivan; musiken är mycket känslomässig, inte cerebral. Tycker jag, i alla fall.


Jag kom över en dubbel-lp av "War of the Worlds" i en second handbutik för ett antal år sen. Jag hade kände till Wells roman, men jag hade inte läst den än, och jag hade ett definitivt inte hört talas om någon musikalversion. Jag köpte den för en spottstyver (25 kronor tror jag), tog hem den, lyssnade på den och blev förhäxad. I min fantasi frammanade introt horder av rymdskepp som störtade sig mot jorden och jag kände fasan krypa längs ryggraden på mig när marsianerna långsamt trängde sig ut ur rymdskeppen och började förhärja landskapet med sina värmestrålar. Och dom känslorna består fortfarande.
Martin Glännhag

"Hell is the only place where hypocrisy has no market-value. There must be a premium on it in Heaven" Clark Ashton Smith
margl
Trufan
 
Inlägg: 761
Blev medlem: lör 20 jan 2007, 12:16

Inläggav sisterofsam » sön 18 mar 2007, 23:26

Om man inte vill bli hårdrockare -och det finns de som verkligen inte vill det- kan man lyssna på Isolation Years första skiva (Inland Traveller). Trevlig indie som jag i flera år trott var sf (åtminstone Cold Morning In Minosinski (efter katastrofen) och Hemisphere (ensam kvar på jorden)).
Nu lyssnade jag riktigt riktigt noga på texterna en gång och kom på att de kanske inte alls var sf, men min pojkvän är fortfarande säker på det så det kan hända att det är så. Hemisphere är i alla fall helt säkert sf.
De senare skivorna blir tyvärr bara sämre och sämre, och bandet blir arga om man på spelningar skriker åt dem att bara spela gamla låtar.
Annika
sisterofsam
WAHF
 
Inlägg: 13
Blev medlem: sön 21 jan 2007, 22:08
Ort: Göteborg

Inläggav Sheriffen » sön 18 mar 2007, 23:45

sisterofsam skrev:Om man inte vill bli hårdrockare -och det finns de som verkligen inte vill det- kan man lyssna på Isolation Years första skiva (Inland Traveller). Trevlig indie som jag i flera år trott var sf (åtminstone Cold Morning In Minosinski (efter katastrofen) och Hemisphere (ensam kvar på jorden)).
Nu lyssnade jag riktigt riktigt noga på texterna en gång och kom på att de kanske inte alls var sf, men min pojkvän är fortfarande säker på det så det kan hända att det är så. Hemisphere är i alla fall helt säkert sf.
De senare skivorna blir tyvärr bara sämre och sämre, och bandet blir arga om man på spelningar skriker åt dem att bara spela gamla låtar.


Eftersom jag är ett av metalheadsen här borde jag kanske tala om att vad beträffar musik är jag som med litteratur och film, en så hängiven fan av själva företeelsen att det är mycket lättare för mig att tala om vad för slags musik jag inte gillar än vad jag gillar. Så här är de enda sorters musik jag inte står ut med och aldrig lyssnar på: opera, hip hop och dansbandsmusik.

Med det sagt och för att hålla sig till ämnet, så kan man förutom metal och indie även lyssna på de delvis sammanhörande men mycket spännande spretiga genrer som växt sig allt större de senaste decennierna, som techno, electronica, trance, chill out och lounge. Jag lyssnar väldigt mycket på musik inom de här genrena sedan ett par, tre år tillbaka och science fiction-inspirationen är - kanske inte så oväntat - snarare regel än undantag. Det är inte därför jag gillar musiken, skyndar jag att tillägga, men faktum kvarstår - inom de här genrerna handlar det ofta om futuristiskt och ren sf och så där, sannolikt bland annat beroende på att tidig electronica så ihärdigt kopplades samman med framtiden och så ofta förekom i bland annat sf-filmer.

Ska jag nämna några band ur väldiga högar så kan det bli till exempel Apollo 440, Goldfrapp och Way Out West, men titta gärna på den enorma mängden samlingsplattor (ofta i boxar med tre CD till priset för en) som översvämmar marknaden. Inte så sällan skickligt sammanställda och myllrande av olika artister med olika inriktngar, men inom fälten. Utmärkta sådana samlingar är exempelvis "21st Century Chill Out", "Reactivate 2" och "Dream & Trance" i Most Wanted-serien. Denna sistnämnda bara en CD, men verkligen renodlad sf med låtar som "Je Suis Electrique", "Master of the Universe", "Nemo" (Jules Vernes kapten på Nautilus, alltså, inte Disney-fisken) och "Pioneers in Space".

Och som jag nämnt tidigare några gånger, för den som vill höra vad som rent autentiskt är framtida musik i den bemärkelsen att den är fullständigt annorlunda och ett helt nytt, musikaliskt koncept - "IC1 - The Birth of Industrial Cool", som är en samlingsplatta där 20 olika artister gjort musik av enbart ljud hämtade från väldiga industrier. Mycket märkligt, mycket suggestivt, mycket nyskapande. Och helt främmande. Mäktigt.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4397
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Föregående

Återgå till Övriga medier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron