Sida 1 av 6

Febern stiger

InläggPostat: tis 16 jan 2007, 13:29
av Sheriffen
För oss som är hängivna cineaster och betraktar Oscarsgalan som en av årets största högtider har febern börjat stiga. Golden Globes gick av stapeln i natt och även om vi inte har nomineringarna klara till Oscars ännu så brukar globerna vara en god fingervisning om vem som kan komma att belönas under årets största gala alla kategorier. Med andra ord ligger bland andra Helen Mirren, Forest Whitaker och Meryl Streep bra till. Och som vanligt kan man börja undra om en av alla tiders största och mest välförtjänta Oscarsförlorare, Martin Scorsese, ska åka dit igen (när han dessutom äntligen har gjort en film som kanske till och med är bra, eftersom Jack Nicholson har hjälpt honom - själv har jag dock inte sett "The Departed" ännu).

Fascinerande för året är att skvallret säger att Oprah Winfrey är en naturkraft i sammanhanget, inte minst enligt Varietys chefredaktör. Det gör uppenbarligen enormt intryck vad hon lyfter fram i sitt program, även inom filmvärlden (tidigare var det mest hennes bokval som fick folk att rusa ur skraporna och köpa; nu sitter tydligen även Akademien klistrad och lyder, tyvärr).

Fast så vet vi ju alla att den främsta naturkraften ändå torde vara gamle trygge, hederlige herr Box Office, med de där avstickande undantagen där några enstaka independent-produktioner belönas på något snyggt sätt (som Sofia Coppola för "Lost In Translation" häromåret, till exempel).

The race is on.

Kör hårt,
Sheriffen

InläggPostat: tis 16 jan 2007, 17:53
av Skäggmonstret
Kom det ut någon konstaterat bra film ifjol?

InläggPostat: tis 16 jan 2007, 22:35
av Ben

InläggPostat: ons 17 jan 2007, 08:52
av john-henri
Mja...
2006 framstår väl inte som det starkaste året på länge; såvitt jag kan se överskuggas det nog rejält av inte minst det imponerande 2005. Svensk film har blivit värre och värre och nu nått oanade avgrunder. Men internationellt finns synbarligen en och annan sevärd film.
Sf-diggare bör nog innan de lägger sin Hugoröst på "The Prestige" ta en titt på Alfonso Cuarons "Children of Men". Eller möjligen på Guillermo del Toros fantasy "Pan's Labyrinth", även om jag är traditionalist nog att ogilla när fantasyverk vinner Hugo. Annars råder nog en välmotiverad konsensuns om att årets bästa filmer åtminstone innefattar Stephen Frears "The Queen"; Clint Eastwoods båda världskrigsfilmer, möjligen med viss betoning av "Letters from Iwo Jima"; Paul Greengrass "United 93"; Pedro Almodovars "Volver"; Alain Resnais "Coeurs"; Larry Charles satir "Borat". Själv vill jag också en smula för sent lägga ett gott ord för Mary Harrons "The Notorious Betty Page", visserligen från sent 2005 men här i trakterna otillgänglig fram till nu, när den kommit på dvd.

John-Henri

InläggPostat: ons 17 jan 2007, 10:40
av Skäggmonstret
Tack för tipsen.

Vad ska man göra åt svensk filmindustri egentligen? Av de svenska filmer jag såg ifjol var en kortfilm vid namn "Trettio/trettio" bäst. Men när det gäller långfilm verkar det som att fingertoppskänslan helt saknas i det här landet. Nästan i alla fall.

InläggPostat: ons 17 jan 2007, 13:51
av J-h:n
Skäggmonstret skrev:Kom det ut någon konstaterat bra film ifjol?


A Prairie Home Companion, i jösse namn. Robert Altmans sista film. Kanske inte riktigt i klass med mästerverket Nashville, men banne mig inte långt ifrån.

InläggPostat: ons 17 jan 2007, 15:00
av Henke
Men internationellt finns synbarligen en och annan sevärd film.
Sf-diggare bör nog innan de lägger sin Hugoröst på "The Prestige" ta en titt på Alfonso Cuarons "Children of Men"


Såg den i helgen och tyckte den var helt underbar, har dock inte läst romanen, men filmen kan jag verkligen rekommendera.


The Prestige har jag inte sett eller läst, men som att jag gillar Bowie (även om hans roll är liten) så ska jag se den. Har läst om den och den verkar bra, få väl höra med fler av er som har sett den, vad ni tycker om den, men children of men gillade jag skarpt! Ska nu låna boken för att se vad jag tycker om den.

InläggPostat: ons 17 jan 2007, 15:12
av Sheriffen
J-h:n skrev:
Skäggmonstret skrev:Kom det ut någon konstaterat bra film ifjol?


A Prairie Home Companion, i jösse namn. Robert Altmans sista film. Kanske inte riktigt i klass med mästerverket Nashville, men banne mig inte långt ifrån.


Um, eh, tycker du verkligen att "Nashville" är ett mästerverk? Själv måste jag ju säga att Robert Altmans magnum opus är "Short Cuts".

Kör hårt,
Sheriffen

InläggPostat: ons 17 jan 2007, 15:38
av john-henri
Mja, jag tycker nog att det ligger mycket i Johans tes. Men med bland Altmans bästa är enligt min blygsamma mening också förvisso MASH, Images, The Long Goodbye, 3 Women, Vincent & Theo och Gosford Park. Duktig regissör, även om han kanske inte är någon av mina största favoriter.

John-Henri

InläggPostat: ons 17 jan 2007, 15:50
av Sheriffen
john-henri skrev:Mja, jag tycker nog att det ligger mycket i Johans tes. Men med bland Altmans bästa är enligt min blygsamma mening också förvisso MASH, Images, The Long Goodbye, 3 Women, Vincent & Theo och Gosford Park. Duktig regissör, även om han kanske inte är någon av mina största favoriter.


Måste nog medge att jag tyckte M.A.S.H. blev bättre som TV-serie med Alan Alda (genial som Hawkeye) och att jag tycker du glömmer "The Player", som är den egensinnige, alla-regler-brytande, kompromisslöse Robert Altmans sarkastiska och cyniska uppgörelse med Hollywoodsystemet.

Kör hårt,
Sheriffen

InläggPostat: ons 17 jan 2007, 16:03
av jophan
Sheriffen skrev:Måste nog medge att jag tyckte M.A.S.H. blev bättre som TV-serie

Så vem yttrar det magiska ordet...? ;)

REFAKE!

Bild

InläggPostat: ons 17 jan 2007, 20:33
av J-h:n
Sheriffen skrev:Um, eh, tycker du verkligen att "Nashville" är ett mästerverk? Själv måste jag ju säga att Robert Altmans magnum opus är "Short Cuts".


Jag tycker personligen mer om Nashville än om Short Cuts, ja. Kanske för att den inte är lika isande kall - jag skulle tro att Altman trivs bättre i Nashville än i Los Angeles. Å andra sidan tycker jag att The Player är en av hans allra bästa filmer, så jag vet inte riktigt vad jag ska dra för slutsatser.

InläggPostat: ons 17 jan 2007, 22:10
av Sheriffen
jophan skrev:
Sheriffen skrev:Måste nog medge att jag tyckte M.A.S.H. blev bättre som TV-serie

Så vem yttrar det magiska ordet...? ;)

REFAKE!Inte jag, för det är som sagt inte alltid originalet som är bäst! :-)

Kör hårt,
Sheriffen

InläggPostat: ons 24 jan 2007, 08:37
av john-henri
Första etappen i Sheriffens och andras väntan är avslutad. Nu har vi Oscarnomineringarna. Inga stora överraskningar; bland här tidigare nämnda noterar vi sf-filmen "Children of Men" (foto, redigering, manus efter förlaga); "The Departed" (film, manus efter förlaga, regi, redigering, manlig biroll); "Letters from Iwo Jima" (film, regi, originalmanus, ljud); "Little Miss Sunshine" (film, originalmanus, manlig och kvinnlig biroll); "Pan's Labyrinth" (utländska film, originalmanus, foto, dekor, makeup, musik); "The Queen" (film, regi, originalmanus, musik, kostym, kvinnlig huvudroll); "Volver" (kvinnlig huvudroll). Såvitt jag minns inte nämnda filmer nomiinerade till de tyngsta prisen är "Babel" (film, regi) och "United 93" (regi).

Liksom i fjol kan man nog konstatera att George W. Bushs mest applådervärda insats som president förmodligen är att han starkt bidragit till att vitalisera och höja kvaliteten på filmskapandet i Hollywood.

John-Henri

InläggPostat: ons 24 jan 2007, 11:36
av Sheriffen
john-henri skrev:Första etappen i Sheriffens och andras väntan är avslutad. Nu har vi Oscarnomineringarna. Inga stora överraskningar; bland här tidigare nämnda noterar vi sf-filmen "Children of Men" (foto, redigering, manus efter förlaga); "The Departed" (film, manus efter förlaga, regi, redigering, manlig biroll); "Letters from Iwo Jima" (film, regi, originalmanus, ljud); "Little Miss Sunshine" (film, originalmanus, manlig och kvinnlig biroll); "Pan's Labyrinth" (utländska film, originalmanus, foto, dekor, makeup, musik); "The Queen" (film, regi, originalmanus, musik, kostym, kvinnlig huvudroll); "Volver" (kvinnlig huvudroll). Såvitt jag minns inte nämnda filmer nomiinerade till de tyngsta prisen är "Babel" (film, regi) och "United 93" (regi).

Liksom i fjol kan man nog konstatera att George W. Bushs mest applådervärda insats som president förmodligen är att han starkt bidragit till att vitalisera och höja kvaliteten på filmskapandet i Hollywood.


Eftersom jag i filmsammanhang är noggrann ska jag bara gnöla lite grann och säga att "redigering" heter "klippning" på svenska. Annars är det förstås så att man i den här tråden bör lista de nominerade, vilket härmed bifalles.

Det förefaller ju nu troligt att Martin Scorsese slutligen får en eller ett par Oscars, fast å andra sidan - det föreföll troligt förra gången med, och gången dessförinnan, och gången dessförinnan... och som jag sagt tidigare, själv tycker jag nog att han är en rätt välförtjänt förlorare, för jag gillar inte hans filmer ("The Last Temptation of Christ" undantagen). "The Departed" har jag dock inte sett ännu.

Kör hårt,
Sheriffen