Stieg Larssons deckare: tre eller fyra?

Om böcker, film, tv och musik i vidare bemärkelse

Stieg Larssons deckare: tre eller fyra?

Inläggav pinkunicorn » tor 11 jan 2007, 12:28

Att Stieg Larsson lämnade in tre färdiga deckare i klump till förlaget och nu får enorma postuma framgångar med dem är inga nyheter. Vad jag inte visste var att det uppenbarligen finns ytterligare en bok som inte är färdig men beskrivs som "ett omfattande manus". Denna text finns på en bärbar dator som (liksom rättigheterna till de publicerade böckerna) de efterlevande nu strider om: på ena sidan Stiegs far och bror, på andra sidan hans sambo sedan 32 år.

I samma artikel sägs också
I samband med att Stieg Larssons tredje bok släpps kommer Norstedts att publicera en mailkorrespondens på sin hemsida mellan biträdande förlagschefen Eva Gedin och Stieg Larsson, där Larsson beskrev hur han tänkte sig fortsättningen av deckarsviten.


Även om vi inte får läsa senare böcker kan vi alltså i alla fall hoppas på att få veta ungefär hur fortsättningen var tänkt att se ut.
Hans Persson

Bokblogg: http://www.duarvaddulaser.se/
pinkunicorn
Site Admin
 
Inlägg: 710
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 12:53
Ort: Linköping

Inläggav john-henri » tor 11 jan 2007, 12:57

Det är en hemskt trist historia, det här. Jag träffade Stieg första gången på SF•72; sedan han flyttade till Stockholm fem år senare umgicks vi ganska flitigt, både i SFSF och privat, senare brevväxlade vi, pratade i telefon, träffades på bokmässor och epostade. Hans tre färdiga romaner läste jag i manus senvåren och sommaren 2004.
Stieg flyttade från sin far när han var femton och hade därefter mycket lite kontakt med såväl honom som sin bror; olikheter i temperament, intressen, världssyn och det mesta andra ledde till en nästan fullständig brytning. Relationen med Eva Gabrielsson, också hon med i Umefandom i början av 70-talet, var däremot konstanten i Stiegs liv. Men de formaliserade aldrig sitt förhållande och det aktiebolag, hälftenägt av Stieg och Eva, som Stieg avsåg att skapa för att äga och förvalta hans romaner, bildades aldrig. Följaktligen har Eva inte ärvt ett öre efter Stieg, medan hans far och bror vid det här laget torde ha inhöstat minst cirka tio miljoner (de två utgivna romanerna har sålts i över 600.000 ex i Sverige och är dessutom under utgivning på hittills åtta andra språk; film- och TV-rätten är såld till den första av dem). I själva verket äger Stiegs far och bror numera hälften av den insatslägenhet där Stieg och Eva bodde. Vad Eva begär är inte pengarna, utan rätten att förvalta Stiegs litterära verk; inte orimligt menar hon att han nog föredragit att någon som kände honom och både var med om och bidrog till böckernas tillkomst skulle kunna göra dem större rättvisa än personer som inte ens visste om att de existerade förrän Stieg hade dött.

John-Henri
Prenumerera på Nova science fiction. 4 nr för 275 kr. Postgiro 52 80 97-9, Gafiac. Om du tycker att det ska finnas sf på svenska också!
john-henri
BNF
 
Inlägg: 1096
Blev medlem: ons 29 nov 2006, 13:42
Ort: Viken


Återgå till Kulturkvarten

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron