Tänk klart!

Om böcker, film, tv och musik i vidare bemärkelse

Tänk klart!

Inläggav Sheriffen » mån 16 maj 2016, 17:47

Rolf Dobellis popfilosofiska bästsäljare är underhållande och tjatig. Den har svept fram över världen och kommer att vara bortglömd om några år, när nästa och nästa och nästa popfilosofiska bok om något snarliknande ämne har tagit över dess plats på bästsäljarlistorna. Med andra ord är den bara den senaste flugan på en gottköpsmarknad som ständigt förnyar sig med monotont likaratade verk, inom olika genrer - popfilosofi, new age, självhjälp, och så vidare.

Fast det betyder inte att The Art of Thinking Clearly är meningslös, för det är den inte. Boken består av 99 miniessayer som alla är precis tre sidor långa. De utgör alla, var och en, exempel på något tankefel och/eller logiskt felslut som vi människor daglidags gör, av alla möjliga skäl, både evolutionärt och kulturellt betingade. De här tankefelen leder ofta till grumligt tänkande, grumliga debatter och diskussioner, och - allvarligast - grumliga beslut. Så det är klart att det är bra att lära sig tänka klart, i giltiga slutledningssteg, och med bortrensande av allsköns tankeslagg som dräller runt i bakhuvudet och förstör.

Problemet är väl snarast att trots - eller kanske därför att - Rolf Dobelli i varje kapitel utgår från ett omfattande referensmaterial (redovisat i en notapparat i slutet) i form av psykologiska undersökningar och fackpsykologiska artiklar (vars innehåll han alltså populariserar, inte oävet, såvitt jag kan bedöma), blir boken till slut fylld av självmotsägelser. För anammar man alla dessa 99 sätt att rensa sin tankeapparat från slam, kommer många av dem snabbt att börja motarbeta varandra, eftersom de motsäger varandra. Vilket förstås inte är märkligt; den psykologiska vetenskapen, liksom många andra, består av flera olika skolor, och de är sällan överens sinsemellan, men i sin jakt på allt fler tankefel att skriva sin bok om, har Rolf Dobelli uppenbarligen plockat hej vilt från varje upptänklig skola och utgått från material publicerat av företrädare för just den skolan.

Nåväl. En handfull av de essayer som återfinns i boken berättar om kända tankefel och felslut som större delen av befolkningen - oftast den del som aldrig har studerat logik - inte känner till och därför oförskyllt faller offer för. Det är bra alldeles på riktigt att lära sig undvika dem och en fördel med Rolf Dobellis bok är att den är underhållande skriven och illustrerar de olika tankefelen med roliga och ibland mycket fascinerande exempel ur verkligheten, exempel på vad grumligt tänkande och grumliga beslut ibland har lett till.

Det tjatiga är just att nästan alla miniessayerna är likadant uppbyggda och till slut känns det som om man läser samma essay gång på gång, bara marginellt omredigerad.

Rent konkret är det bättre att köpa en lärobok i logik, men som delvis värdefull om än lite tjatig underhållning fungerar The Art of Thinking Clearly bra.

Rolf Dobelli: The Art of Thinking Clearly
Översättning: Nicky Griffin
Harper, 2013

Rolf Dobelli: Konsten att tänka klart
Översättning: Karin Andrae
Fri tanke, 2015
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4415
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Återgå till Kulturkvarten

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron