En överraskande samling

Om böcker, film, tv och musik i vidare bemärkelse

En överraskande samling

Inläggav Sheriffen » tor 17 mar 2016, 00:43

Det är sällan de skönlitterära orden är lika fyllda av subtila antydningar och halvt undermedvetna strömningar i kontakten mellan människor som i verkliga livet, men hos en liten skara extremt begåvade författare är det så. Till den exklusiva skaran hör E. M. Forster, tycker jag mig kunna säga utan att ha läst någonting annat av honom än novellsamlingen The Life to Come and Other Stories.

Det tog mig ett tag att förstå vad för slags novellsamling det här egentligen är, för den är mycket ovanlig.

Redan den första, korta novellen, Ansell, slog mig som ett smärre underverk i form av ett klarsynt, subtilt porträtt av relationen mellan två människor, i det här fallet två tonåriga pojkar som blir vänner men tillhör två olika klasser i det då novellen utspelas extremt klassmedvetna England, och hur deras olika klasstillhörighet kommer att påverka relationen mellan dem senare i livet. Det är gjort med sådan stilistisk elegans och sådan subtilitet, på så litet utrymme, att det är oundvikligt att man både grips och imponeras.

Fast ju fler noveller jag läste i The Life to Come, desto mer uppenbart blev det att det fanns ytterligare underströmmar i den första som jag till en början inte förstått. Därför att novellerna i den här samlingen publicerades inte, visar det sig gradvis i notapparaten i slutet, under E. M. Forsters livstid. Och det finns ett uppenbart skäl till den saken. De handlar om kärlek och, i sammanhanget ännu värre, om sex. För E. M. Forster levde mellan 1879 och 1970, och kanske hade novellerna kunnat publiceras mot slutet av hans liv, men ganska avgjort inte under större delen av hans levnad, inte i det strikt "moraliska" England. Här finns mycket känsliga och samtidigt ångande heta, pulserande beskrivningar av kärleksakten, dock utan att Forster någonsin förfaller till vulgär pornografi. För det är han alldeles för stilistiskt skicklig.

Det är inte alla noveller som håller samma höga kvalitet, det ska medges utan omsvep. Detta är noveller som skrevs under sex decennier - några är mycket tidiga, några är mycket sena - och kvaliteten varierar till den grad att jag finner mig helt ha glömt bort vad några av dem handlade om, medan andra har gjort ett som jag tror outplånligt intryck. Och så finns ett antal noveller mellan de ytterligheterna. Men de jag finner bäst är både intrigmässigt och stilistiskt så eleganta, så känsliga, så subtila, så begåvade att jag inte kan säga annat än att E. M. Forster är en av de främsta författare jag någonsin läst.

Tyvärr avslutas den här novellsamlingen med en sådan där besynnerlig tingest där ett antal författare gått med på att skriva en novell - eller närmast kortroman, i det här fallet - tillsammans, och där det hela går ut på att en författare börjar och avslutar sin del av berättelsen med en svår situation som näste författare måste reda upp, varpå den författaren avslutar sitt bidrag med en annan svår situation som näste måste klara upp, och så vidare. Den berättelsen är plågsamt enfaldig ända fram till det respektlösa och roliga slutet i den siste författarens bidrag, och jag förstår inte att E. M. Forster gick med på att delta.

Men vad gäller merparten av de övriga novellerna, så är de verkligen omistlig skönlitteratur.

Och förresten, det glömde jag visst nämna. Berättelser om kärlek kunde man förstås publicera även under E. M. Forsters livstid i England, och kanske till och med berättelser om sex.

Men inte om kärlek och ångande het sex mellan män.

Därför publicerades den här lysande novellsamlingen postumt, två år efter E. M. Forsters död.

E. M. Forster: The Life to Come and Other Stories
Numera ständigt i tryck, som Penguinutgåva
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4415
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Återgå till Kulturkvarten

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron