Nancy Mitford: A Talent to Annoy

Om böcker, film, tv och musik i vidare bemärkelse

Nancy Mitford: A Talent to Annoy

Inläggav Sheriffen » sön 14 apr 2013, 01:58

Författarinnan och journalisten Nancy Mitford var underbart eller avskyvärt brittisk, beroende på om man själv är hängiven anglofil eller inte. Men hon var ändå brittisk på ett mycket ovanligt sätt, för hon var även frankofil och bosatte sig i Frankrike, ett land som hon älskade så mycket att hon till slut sa sig inte kunna bo någon annanstans. Och hon var full av subtil, engelsk sarkasm. Så elegant att hon är en av de få människor jag någonsin läst som kan få spydigt strimlande kritik att se ut som beröm. Vilket förstås är väldigt retsamt, eftersom det gör det svårt för föremålet för kritiken att gå i svaromål. Och som den här bokens titel låter förstå var hon över huvud taget, även på andra sätt, en mästarinna i att retas och irritera. Hon var i levande livet lika sarkastisk men samtidigt på ytan förbindligt förekommande som Jeeves i berättelserna av P. G. Wodehouse.

A Talent to Annoy är ett urval av Nancy Mitfords journalistik. Ganska givet innehåller boken hennes troligen mest berömda artikel, The English Aristocracy, där hon bland annat förde ut distinktionen mellan U och non-U, det vill säga skillnaden i hur den brittiska överklassen (U, the upper classes) och den brittiska medelklassen (non-U) talar engelska. Jag läste en senare version av den essayen redan på nittiotalet, men förstod då inte alls att den i själva verket är drypande ironisk - jag tog den på allvar. I själva verket är Nancy Mitfords artikel dock en svidande spydig och mycket rolig uppgörelse med den engelska överklassen och dess surrealistiska manér och livsstil, så hon blev själv väldigt road när hon fick inte så få brev från representanter för just den engelska överklassen som talade om hur lättade de var över att här äntligen kommit en artikel av någon som verkligen förstod dem.

A Talent to Annoy innehåller också en femtiosidig sektion med ett urval av Nancy Mitfords krönikor från livet i Frankrike, som är väldigt intressant just för att den ger bilder av ett dagligt liv, och inte minst dagligt kulturliv, i Frankrike under fyrtiotalets sista år och femtiotalets fyra första. Sett genom hennes frankofila, brittiska ögon får alltsammans en intressant dimension.

Och här finns även rader av essayer och recensioner och reseskildringar. En del är rätt tråkigt, som några av hennes recensioner av böcker, där framförallt den där hon recenserar en bok om Fredrik den store av Preussen mest mynnar ut i hennes egen, personliga historieskrivning om karlen. Å andra sidan är hennes skildring från ett besök i Grekland träffsäker och det här utlåtandet, till exempel, gäller än i dag: "The visitor to Greece must not be put off by first impressions of Athens. It is probably the ugliest capital in Europe, worse, even, than Madrid, tying for horror with Moscow, which it resembles in that both are formless conglomerations of modern buildings overlooked by an immortal monument."

Och hon skriver roliga kåserier om ett brittiskt bröllop, om en helg med jakt på ett engelskt gods och om en dag med hinderlöpning, alltsammans betraktat genom ett filter av frän spydighet. Nancy Mitford hade öga för tillvarons, och i synnerhet den brittiska tillvarons, absurditeter.

Och hon skriver om en helg på ett franskt gods - där hon trots helt andra kulturella absurditeter är mycket vänligare stämd - och om historiska gestalter och om nöjet i att läsa. Och väldigt mycket mer.

Bokens urval spänner över artiklar, krönikor, reseskildringar och kåserier publicerade från 1929 till 1968 - det senare förstås studentrevoltens år och därför avslutas den med två dagbokskrönikor från just studentrevolten i Frankrike. Nancy Mitford är inte road, kan jag tala om. En studentrevolt var not her cup of tea at all.

Man ska nog vara anglofil för att verkligen uppskatta den här boken.

Nancy Mitford: A Talent to Annoy, Oxford University Press, många upplagor

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4415
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Återgå till Kulturkvarten

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron