Medeas ögon

Om böcker, film, tv och musik i vidare bemärkelse

Medeas ögon

Inläggav Sheriffen » tor 05 mar 2009, 20:34

När jag var i Prag nyligen gick jag på en stor Alphonse Mucha-utställning. Det första jag såg i det första rum där jag gick in var Medeas ögon.

Det här har förföljt mig, för Alphonse Muchas tolkning av Medea - på en affisch som utannonserade en pjäs byggd på myten om Iason och Medea, med Sarah Bernhardt i huvudrollen, något jag inte ens märkte då utan såg först senare, när jag även besökte Muchamuseet - vänder inte bara upp och ned på den gängse tolkningen av denna en av de mest berömda av de grekiska myterna, den vänder tolkningen rätt. Vilket i alla fall jag slogs av med svindlande, plötslig klarsyn, helt och hållet förmedlad av Alphonse Mucha.

Jag kan som sagt inte befria mig från det här och nu letade jag på nätet. Affischen finns på ett otal ställen, men ofta i fel färger (den trycktes vid flera olika tillfällen och färgsättningarna blev olika) och hur som helst görs aldrig några tavlor eller bilder rättvisa på nätet eller avfotograferade över huvud taget. De ska ses i verkligheten. Men i alla fall.

Om min svindlande fascination delas av övriga vet jag förstås inte, men här är i alla fall en något så när acceptabel återgivning av hela affischen (titta på den först):

http://www.marksplatter.com/images/misc/medea.jpg

Och här är en detalstjudie av Medeas ögon:

http://nga.gov.au/artonline/82/1441s.jpg

De av er som är bekanta med de grekiska myterna och därför även denna, titta på hennes ögon. Jag vågar tro att er tolkning av Medeamyten, sannolikt den gängse, aldrig blir densamma igen.

Och när konst påverkar och förmedlar och klargör på det sättet är den stor.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4401
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Återgå till Kulturkvarten

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron