Robert Altman

Om böcker, film, tv och musik i vidare bemärkelse

Robert Altman

Inläggav Sheriffen » ons 22 nov 2006, 08:14

Robert Altman är död.

Under en lång karriär som framstående filmregissör var och förblev han Hollywoods "maverick", som aldrig inrättade sig i några led och alltid egensinnigt gjorde som och vad han ville. Hans sardoniska, träffsäkra uppgörelse med Hollywood och dess system heter "The Player" och kom 1992.

Altmans produktion må vara ojämn, men med tanke på omfattningen är det föga märkligt. Som bäst var han enastående; hans allra främsta verk någonsin torde vara den magnifika "Short Cuts" (1993), byggd på ett antal noveller av Raymond Carver. Sitt stora genombrott fick han med "M.A.S.H." (1970), som även gav upphov till en långkörande TV-serie.

Robert Altman Oscarnominerades fem gånger som bäste regissör, utan att vinna. I år fick han äntligen en heders-Oscar för en livstids filmkonst. Under tacktalet påpekade han att han för tio år sedan genomgick en hjärttransplantation och att han därför - vilket publiken inte kunnat ana - med sitt nya, friska hjärta skulle leva i ytterligare åttio år och hinna göra väldigt mycket mer film. Så blev det nu inte, men Robert Altmans verk har en säker plats i filmhistorien.

Robert Altman blev 81 år gammal.

http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Altman

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4397
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Återgå till Kulturkvarten

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron