Sida 1 av 1

Caitlin Sweets The Pattern Scars

InläggPostat: sön 23 sep 2012, 14:56
av jophan
Det visade sig att Peter Watts, som vi bjudit in till Kontrast, även är gift med en författare, Caitlin Sweet, så jag beställde hennes senaste roman, The Pattern Scars.

En mycket trevlig överraskning. Huvudpersonen Nola växer upp som ett av många försummade barn i en trasig, smutsig familj i rikets huvudstad. Hon visar sig ha siargåvan, så mamman säljer henne till en bordell (i landet i fråga säljer bordeller även spådomar, inte bara sex). När hon står på gränsen till tonåren förs hon emellertid bort från bordellen av en mystisk man som vill skydda henne mot en seriemördare som härjar i staden, men hamnar i stället i ett slags fångenskap hos den mystiske mannen i hans storslagna hus. Resten av romanen handlar om hennes uppväxt där och vad hon tvingas till när hon upptäcker vem den mystiska mannen egentligen är.

Det är en roman med många teman. Det starkaste, som går genom hela boken, är övergrepp. Eftersom det är fantasy är övergreppen av magisk natur, men har hela tiden en stark sexuell laddning även om de endast undantagsvis tar sig sexuellt uttryck. Men det är också en bok om makt, om maktmissbruk, om sociopati och svek, om främlingsfientlighet, och om kärleken och döden. Spännande är den också -- kommer Nola att lyckas besegra den här mannens magi och vinna sin frihet igen, innan hon brutits ned helt och innan riket kastats i krig och kaos?

Rekommenderas varmt.

Re: Caitlin Sweets The Pattern Scars

InläggPostat: tor 27 sep 2012, 07:44
av Rymd-Olov
Det låter läskigt, men intressant, så den sätter jag upp på läslistan!