Sida 1 av 2

InläggPostat: fre 12 mar 2010, 10:53
av ArkhamVoid
Läste ut S.R. Delanys "Stars in my pocket, like grains of sand" härom dagen. Omtumlande läsning, & jag vet fortfarande inte vad jag tycker om den. Det första jag läst av karln, efter att mest ha läst hård SF & rymdoperor kändes det märkligt att så lite egentligen hände på ytan. Inga uråldriga komplotter, inga imperier som restes eller föll, inga kanoner som sprängde stjärnor. Sättet han använde & kontrasterade de olika planeternas språkliga & kulturella utveckling var väl det mest fascinerande & tankeväckande (=bara kvinnliga pronomen på Velm). Känner mig lite bestulen på någon slags konfekt, men det handlar snarare mer om mina förväntningar - fler komplicerade middagsbjudningar & sexvanor än, tja, stjärnsprängarkanoner i Simmons/Reynolds-stil.
Det är väl det här som kallas mjuk SF? (o)Mänskliga relationer, intriger & vardagsliv. Var märkligt att slänga sig in i Zelaznys "To die in Italbar" direkt efteråt där man inte behöver läsa in tre rader kontext mellan varje skriven rad.

InläggPostat: fre 12 mar 2010, 11:18
av Rymd-Olov
ArkhamVoid skrev:komplicerade middagsbjudningar & sexvanor


Det låter som min definition av konfekt. :-)

Kanske är det dags för mig att läsa lite Delany.

InläggPostat: fre 12 mar 2010, 14:03
av Svensson
Rymd-Olov skrev:Kanske är det dags för mig att läsa lite Delany.


Också jag har Delany oläst. Låter som en spännande författare, en intellektuell utmaning att se om man fattar all undertext och anspelningar.

Det enda jag läst av karln är den novell som gick i gamla Nova, "Time Considered As A Helix Of Semi-Precious Stones". Intressant om än inte direkt omvälvande. Skön sf-version av sextiotalet: "hon satt på en uppblåsbar stol och pratade politik"...

InläggPostat: fre 12 mar 2010, 14:06
av Bbeccarii
Rymd-Olov skrev:
ArkhamVoid skrev:komplicerade middagsbjudningar & sexvanor


Det låter som min definition av konfekt. :-)

Kanske är det dags för mig att läsa lite Delany.


Jo, "Stars..." är lite av ett mästerverk. Jag tyckte att han skyfflat på med så mycket att det kändes som att boken nästan sprack i sömmarna, lite som att dra en livrem om resväskan, och sen hoppa på den för att få plats med allt. Men den tål att läsas om. Och jag har fortfarande inte fått kläm på om huvudpersonens chef verkligen är spindel eller bara en "spindeltyp" av "människa". För att inte tala om drakarnas "tungomålstalande". Underbart!

halsning/B

InläggPostat: lör 13 mar 2010, 23:30
av john-henri
För att vara alldeles ärlig tyckte jag nog bäst om "mellanperiodens" Delany – han som skrev Babel-17, The Einstein Intersection, Nova, Equinox, Dahlgren och Triton, allihop publicerade under de tio åren från 1967 till 1976. Nevèrÿonserien och Stars in My Pocket Like Grains of Sand blev, för mig, så medvetet konstruerade för en semiotisk läsning att de näst intill upphör att vara litteratur och övergår till att bli ett slags intellektuella korsord. Men det är min hangup.

Å andra sidan har han också senare publicerat strålande texter av andra slag. Långnovellerna i Atlantis: Three Tales, den pornografiska (hans egen prefererade genrebestämning) Hogg, mainstreamromanen Dark Reflections, memoarvolymerna, framför allt The Motion of Light in Water, New York-essän Times Square Red, Times Square Blue. Att hans kritik och analyser av sf är geonmgående intressanta och språkligt en njutning att läsa ser jag som självklart.

Vad jag hoppas är förstås att han ska fullborda de enligt olika utsagor åtskilliga romaner han arbetar med. Through the Valley of the Nest of Spiders är åtminstone aviserad till i år; vi får ju se.

Först och främst ser jag nog Delany som prosapoet, och som kanske den författare som åtminstone inom sf ägnat sig åt en mer vittfamnande, fördomsfri och gränsbrytande utforskning av mänsklig sexualitet än någon annan ens kommit i närheten av – och antagligen gäller det också om man tar bort begränsningen "inom sf". Men jag uppskattar också hans bruk av och lek med mytologi och associationer, hans utforskning av utopiska idéer i Triton och hans omstöpning av traditionella sf-motiv. "Hård" sf skriver han förvisso inte; frågan är väl om han heller går att inlemma i den kategori som traditionellt ansågs "mjuk". Jag misstänker att han, lite som enstaka andra (J. G. Ballard och Tom Disch är de jag kommer att tänka på), hamnar i en helt egen kategori; författare som utnyttjar sf:s metoder och symboler för egna och fullständigt originella syften.

John-Henri

InläggPostat: tis 16 mar 2010, 08:25
av Rymd-Olov
Jag har iofs läst Nova och The Einstein Intersection, båda i svensk översättning, och tyckte att de, särskilt Nova, funkade bra som underhållning, men samtidigt misstänker jag att det var mycket som gick över huvudet på mig.

Däremot har jag läst här och där i Silent interviews och en annan essä- eller intervjubok som jag inte minns vad den heter. Det kan ha berott på att jag egentligen skulle läsa annat och drabbades av förbjuden fruktsyndromet, men han tycktes ha väldigt mycket intressant att säga. Även hans analys av Le Guins The Dispossessed i The Jewel-Hinged Jaw (som jag skulle läsa) var intressant.

InläggPostat: tis 06 apr 2010, 15:18
av Henke
Through the Valley of the Nest of Spiders är åtminstone aviserad till i år; vi får ju se.


Enligt amazon.com släpps den, den 1e februari 2011.

Re: Samuel R. Delany

InläggPostat: sön 31 okt 2010, 16:34
av Pelotard
När jag får frågan om genrelitteratur kan vara litterärt högstående pekar jag alltid på Delany. (Och Umberto Eco - "I Rosens Namn" är en deckare, men de litterära kvaliteterna är ovedersägliga.) Hans formexperiment - och i allmänhet formexperimenten inom SF på 60-talet - går utanpå det mesta.

Re:

InläggPostat: mån 17 jan 2011, 22:25
av Lennart
Henke skrev:
Through the Valley of the Nest of Spiders är åtminstone aviserad till i år; vi får ju se.


Enligt amazon.com släpps den, den 1e februari 2011.


Fast nu säger Baker & Taylor "product cancelled". Och boken finns inte längre listad på amazon.com.
-Lennart

Re: Samuel R. Delany

InläggPostat: tis 18 jan 2011, 09:17
av jophan
Hmm, det skulle vara intressant att veta varför.

Re: Samuel R. Delany

InläggPostat: ons 19 jan 2011, 10:43
av Henke
Hmm, det skulle vara intressant att veta varför


"Alyson Books, which had announced it was bringing out Delany's new novel in February of 2011, has gone out of business. A number of books Alyson was planning to bring out from October, 2010, on are now without a publisher--including Delany's THROUGH THE VALLEY OF THE NEST OF SPIDERS. Delany and his agent have started all over to look for a new publisher"

från epostlistan delany-list

Re: Samuel R. Delany

InläggPostat: ons 19 jan 2011, 12:49
av jophan
Tack!

Re: Samuel R. Delany

InläggPostat: lör 04 jun 2011, 08:32
av Henke
Nu verkar det som Samuel Delanys kommande bok har fått ett nytt utgivningsdatum, 18 Oktober 2011, Magnus Books

http://www.amazon.co.uk/Through-Valley-Spiders-Samuel-Delany/dp/193683314X/ref=sr_1_10?s=books&ie=UTF8&qid=1307172534&sr=1-10

Re: Samuel R. Delany

InläggPostat: tis 25 okt 2011, 23:13
av ArkhamVoid
http://www.nyrsf.com/racism-and-science-fiction-.html

Delany om, som länken antyder, strukturell rasism och SF.

Re: Samuel R. Delany

InläggPostat: ons 26 okt 2011, 08:32
av jophan
Den hade jag inte läst förut. Utmärkt essä.