Sida 1 av 1

Ian McDonald

InläggPostat: lör 28 nov 2009, 09:58
av Rymd-Olov
Jag ställer samma fråga som när det gällde Elizabeth Bear:

Vad är värt att läsa? Har McDonald skrivit något som utspelar sig på Irland? Kombinationen Irland och sf låter mumma!

InläggPostat: lör 28 nov 2009, 10:02
av Rymd-Olov
Nu såg jag att det står lite om några av hans verk på Euroconhemsidan. Desolation Road verkar kunna vara något för mig, men frågan kvarstår ändå. Jag vill ha tips!

InläggPostat: lör 28 nov 2009, 10:50
av jophan
Jag rekommenderar, i kronologisk ordning:

King of Morning, Queen of Day
Hands, Hearts and Voices
River of Gods
Brasyl

InläggPostat: lör 28 nov 2009, 18:05
av Rymd-Olov
jophan skrev:Jag rekommenderar, i kronologisk ordning:

King of Morning, Queen of Day
Hands, Hearts and Voices
River of Gods
Brasyl


Men de är fristående, inte sant? Med "i kronologisk ordning" menar du väl bara att de är skrivna i den ordningen?

InläggPostat: lör 28 nov 2009, 20:08
av jophan
Ja, precis.

InläggPostat: mån 07 dec 2009, 16:12
av Carolina
Glöm inte Cyberabad Days som är noveller i samma miljö som River of Gods. Själv tycker jag att novellerna är det bästa som McDonald skrivit.
Carolina

InläggPostat: mån 11 jan 2010, 12:46
av Rymd-Olov
Jag gjorde en liten bokbeställning häromdagen och passade då på att köpa River of Gods. Jag valde mellan den och Brasyl, men möjligheten att senare läsa noveller som utspelar sig i samma miljö var det som fällde avgörandet. I samma anda köpte jag också The Chains That You Refuse av Elisabeth Bear, efter John-Henris tips i en annan tråd. Jag är riktigt novellsugen nu och Shoreline, som var med i Mitrania nyligen, var riktigt bra, tyckte jag. Men så fånigt att jag bara minns vad den heter i original. Iofs har man oftare nytta av att komma ihåg originaltiteln.

Det återstår bara att se när jag hinner läsa detta. Men innan EuroCon ska det väl gå iaf.

Re:

InläggPostat: ons 18 maj 2011, 10:52
av Rymd-Olov
Rymd-Olov skrev: (...) Shoreline, som var med i Mitrania nyligen, var riktigt bra, tyckte jag. Men så fånigt att jag bara minns vad den heter i original.


Särskilt som den heter "Tideline" (för tusan hakar). Men jag skyller på Mitrania.

Rymd-Olov skrev:Det återstår bara att se när jag hinner läsa detta. Men innan EuroCon ska det väl gå iaf.


Jag får väl säga att det gått rekordartat dåligt att läsa McDonald. River of Gods verkar intressant, att döma av de 30-50 sidor jag läst, men den är ju skriven i presens. Jag vet att det är lite löjligt, men jag har verkligen svårt för presens. Inget skildras i efterhand, utan allt händer hela tiden rätt i ansiktet på mig. Otroligt stressande.

Brasyl går det bättre med, bortsett från att jag har lite lästid (mest pga att jag sitter och svarar på mina egna inlägg i detta forum så snart jag får en stund över) och att McDonalds prosa är av ett slag som jag inte riktigt hade lust till just nu. Nåväl, det går ju att uppskatta en hedersgäst utan att ha läst allt av den.

Re: Ian McDonald

InläggPostat: ons 18 maj 2011, 11:13
av pinkunicorn
Just Brasyl är i princip det enda jag inte läst av McDonald, men det mesta övriga har jag uppskattat.

Nu kan det vara uppemot 20 år sedan jag läste en del av de här titlarna, men de jag minns som bäst är nog Desolation Road, Hearts, Hands and Voices och The Dervish House. En del av hans noveller är också lysande, även om jag här inte kommer ihåg några titlar.

När det gäller Irland så utspelar sig King of Morning, Queen of Day och Sacrifice of Fools där, och Hearts, Hands and Voices har jag för mig är nordirlands problematik, fast förflyttad till en framtida värld.

Re: Ian McDonald

InläggPostat: ons 18 maj 2011, 11:48
av Sheriffen
Jag har gruvat mig och varit i valet och kvalet, för jag har just läst min första grej av McDonald någonsin, en rätt lång novell som heter "Written in the Stars". Det känns på något sätt inte riktigt juste att tala om vad jag faktiskt tycker om den *före* kongressen, kanske i alla fall inte på ett öppet forum som detta. Möjligen på den slutna Fanaclistan. Hur som helst fick jag bokstavligt talat plåga mig igenom novellen och kan inte se att den saknar några fel.

Kör hårt,
Sheriffen

Re: Ian McDonald

InläggPostat: ons 18 maj 2011, 11:52
av pinkunicorn
Prova The Dervish House, den utspelar sig i en miljö du borde uppskatta. ;)

Re: Ian McDonald

InläggPostat: sön 29 maj 2011, 19:09
av Lasyd
Hm. Jag lyssnade på "Sanjeev and Robotwallah" av McDonald. Den finns i ljudboksantologin We, Robots som även innehåller "Tideline" av Elisabeth Bear. Den senare tyckte jag nog faktiskt bättre om, även om den inte var speciellt märkvärdig. McDonalds berättelse kändes aningen artificiell och fragmentarisk och inte helt övertygande trots den indiska miljön som i någon mån bar upp den annars rätt tunna historien. Inte direkt dålig men inte i min smak.
Båda novellerna verkar ingå i någon slags serier? Kanske blir det bättre om man läser fler?

Re: Ian McDonald

InläggPostat: sön 29 maj 2011, 19:24
av Sheriffen
Den enda novell av McDonald Duck... ooops, förlåt mig! .... McDonald jag läst ingår sannolikt i den indiska serien. Jag måste medge att jag inte alls tyckte om den, men valde att recensera den enbart på den inte googlingsbara Fanaclistan till efter EuroCon. Det känns inte helt comme il faut att lägga ut en negativ recension googlingsbart här på forumet före kongressen. Men en länk går väl inte att googla?

Här är därför en länk till min recension:

http://lists.lysator.liu.se/mailman/pri ... 19606.html

Kör hårt,
Sheriffen