Future Noir

Om sf och fantasy i ljud och rörliga bilder

Future Noir

Inläggav Sheriffen » ons 20 dec 2006, 15:27

Inte ointressant såg jag på nätet att ett styck filmprofessor har myntat uttrycket future noir, för att beskriva science fiction-filmer som är hybrider mellan science fiction och film noir - sådana som, för att ta några av hans exempel, "Blade Runner", "Minority Report" och "Alien". Bistra och i allmänhet med stora, dystert mörka stadslandskap (i "Alien" i stället ett rymdskepp som minner om ett gotiskt skräckslott) och huvudfigurer som är hårdfört cyniska.

Inte oävet och något jag och John-Henri pratade om redan för tio år sedan, när vi satte upp en lista över modern film noir och bland annat tog med Tim Burtons båda Batman-filmer - där en styrka i framförallt den första är att Batman (eller Läderlappen, som han ska heta på svenska) är lika monomant fanatisk som Jokern, och i slutstriden strängt taget enbart är inriktad på att döda Jokern och tämligen likgiltig för de oskyldiga civila som kan tänkas stryka med. Läderlappen är lika mörkt hänsynslös och cynisk som Jokern, men råkar bara - kanske mer eller mindre av en slump - kämpa på lagens sida.

I den här genren skulle man ju även kunna placera Fritz Langs "Metropolis", som gjordes tjugo år innan uttrycket film noir ens myntats. (För övrigt gjordes mängder av film noir innan uttrycket myntades; det var i efterhand man identifierade det typiska formspråket, med lån från bland annat tysk expressionism).

Och i förbifarten kan påpekas att historiens främsta film noir torde vara Sir Carol Reed's "The Third Man" från 1949, som inom sig både definierar genren och är en stilbildare (bland annat med de ohyggligt effektiva, sneda kameravinklarna). För övrigt den första film noir som spelades in inte i studio utan i ett äkta, ödsligt och dystert stadslandskap - efterkrigstidens sönderbombade Wien.

Oöverträffad.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4401
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Återgå till Film, tv och radio

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron