NoFF 2008!

Om fanzines, fans, fanfonder och annat.

NoFF 2008!

Inläggav Johan » tor 01 maj 2008, 09:06

NoFF är en fanfond med syfte att samla in pengar för att skicka en svensk sf-fan till en nordisk kongress. Förra året skickades jag till Eurocon i Köpenhamn, i år är det tänkt att vi skall skicka någon annan till Finncon i Tammerfors 26-27/7. Alltså är det dags att nominera lämpliga personer.

Man kan diskutera här, eller skicka sin nominering till:
noff@nordiskfanfond.se

Själv kommer jag att befinna mig på Åcon de närmaste dagarna, men eventuella frågor besvaras så snart jag kommer hem. Generella frågor om NoFF finns det säkerligen andra som kan besvara bättre än jag.
//Johan Jönsson
Vetsaga
Johan
Trufan
 
Inlägg: 557
Blev medlem: tis 31 okt 2006, 11:37
Ort: Uppsala

Inläggav Sheriffen » tor 01 maj 2008, 09:23

Har du kollat epostadressen nyligen? Det kan handa att den inte fungerar langre, for jag fick mig tillsant en rakning stalld pa Fantasia Bokforlag som inte eftersandes och som en vaninna till mig som vattnar mina kaktusar hittade i Stockholm. Jag forutsatte att det rorde sig om nagot slags rakningsbedrageri, men nar den senare dok upp i eposten ocksa visade den sig vara en rakning for domanen - dar betalningen dock aldrig nadde dem, eftersom jag var ute pa resa och bara lat posta en plusgiroinbetalning som inneholl ett slarvfel och som darfor gick i retur till mig i Athen, dit den eftersandes, och da var det for sent.

Egentligen inget problem, detta, for det ar ju bara att skaffa ett HotMail- eller kanske annu hellre Gmail-konto.

Men bara sa att du vet.

Viktigare:

1) Det racker avgjort inte med att utlysa nomineringsomgangen bara har pa forumet. Har ytterligare nagra platser dit den maste ut: Fanaclistan, Uppsalalistan, LSFF-listan, mojligen Sverifandomlistan. (Ta hjalp av medlemmar till de listor dar du inte ar medlem.)

2) Nar ar deadline for nomineringsomgangen?!

3) Vilka regler galler?!

4) Generella fragor om NoFF finns det nog inte andra som kan besvara battre an du, just eftersom det ar du i egenskap av administrator som avgor hur NoFF fungerar.

Kor hart,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Johan » mån 05 maj 2008, 16:17

Jag kontrollerar så att adresser fungerar innan jag ber folk skicka saker dit, men det är fortfarande ett problem om den slutar fungera mitt. När kom den där räkningen?

1) Du vet förstås redan om att jag ett par minuter efter att jag lade upp mitt meddelande på forumet skickade ut det på listorna.

2) Tja, vad skall vi säga? 20:e maj borde räcka. Jo, det borde jag ha talat om från första början. Jag var stressad och ville få folk att börja tänka på kandidater innan jag kom hem från Åcon.

3) Tillhör du, oavsett din nationalitet, svensk sf-fandom? (Om jag inte alls vet vem du är kan jag ställa dig frågor om det, men det märker du i så fall.) Tycker du att det finns någon annan svensk sf-fan förtjänat av att skickas till Finncon? Nominera.

Självklart kommer tydligare regler inför den slutglitiga röstningsomgången.
//Johan Jönsson
Vetsaga
Johan
Trufan
 
Inlägg: 557
Blev medlem: tis 31 okt 2006, 11:37
Ort: Uppsala

Inläggav Sheriffen » mån 05 maj 2008, 20:14

Fast min undran angående reglerna sprang ur det faktum att vi diskuterat huruvida bara värd- och sändarland ska få nominera och rösta, eller alla nordiska länder. Med andra ord, får norska och danska fans nominera och rösta?

Vad gäller räkningen så kom den någon gång i början av mars i pappersvariant till Stockholm och först mycket senare till min ebrevlåda. Den förföll till betalning den 11 april. Eftersom ebrevlådan glädjande nog fortfarande fungerar, kan jag pröva med att omgående betala räkningen en gång till.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm

Inläggav Johan » mån 05 maj 2008, 22:36

Mhm, därför jag förtydligade på just den punkten med "oavsett nationalitet, svensk sf-fandom". Danska och norska fans som även är tillräckligt engagerade i vad vi gör – finns här och/eller på svenska mailinglistor och på så sätt tar del av informationen, går på svenska kongresser och så vidare – får rösta.
//Johan Jönsson
Vetsaga
Johan
Trufan
 
Inlägg: 557
Blev medlem: tis 31 okt 2006, 11:37
Ort: Uppsala

Inläggav Johan » sön 01 jun 2008, 21:55

"NoFF, Nordic Fan Fund, är som namnet antyder en nordisk fanfond som har som uppgift att bygga upp kontakter mellan sf-fans i de nordiska länderna. NoFF samlar pengar för att årligen kunna hjälpa nordiska sf-fans att resa till science fiction- och fantasyevenemang i Norden", meddelar <http://www.enhorningen.net/noff/> en smula ambitiöst, men det gjorde vi faktiskt förra året. Och det skall vi göra i år också.

Det är kul med fandom. Det är kul med kongresser. Det är kul att svenska fans åker på kongresser i andra länder – med lite tur innebär det till exempel att fans från andra länder kommer till våra kongresser, vilket är en bra sak. Därför skall vi i år skicka iväg en lämplig person till Finncon i Tammerfors 25-27/7. Våra båda lovande kandidater heter Patrik Centerwall och Jonas Wissting. Ombedda att skriva en presentation som talade om varför vi borde rösta på just dem skrev de så här:


Patrik Centerwall:

"Finncon har kommit och gått. Det var, som vanligt, en stor succé. På ett café i centrala Tammefors möts tre finländska fans - vi kan kalla dem för Jari, Tuuja och Mika. Ganska obemärkt glider samtalet över på det nordiska samarbetet mellan SF-fans.
- Förresten, vad tyckte ni om han svensken som dök upp på årets Finncon, säger Jari helt plötsligt.
- Jaja, du menar Patrik Centerwall, säger Tuuja. Han var rolig.
- Visst var han, instämmer Mika. Kommer ni ihåg när han var jättefull och höll en lång osammanhängade utläggning om likheterna mellan Silmarillion och CS Lewis rymdtriologi?
- Nej, säger Jari, nu minns du helt fel. Det var ju på morgonen, precis efter frukost. Då var han ju nykter.
- Är du säker, undrar Mika.
- Ja, säger Jari.
Tuuja och Mika böjer sig för Jaris tvärsäkra attityd.
- Men han kan ju inte ha varit nykter när han började sjunga på Monty Pythons "Finland" i baren, försöker Tuuja med.
- Nej, det var han knappast, säger Jari och skrattar. Hörde ni förresten att han skulle stanna några dagar i Finland och sedan åka till nästa kongress - Stocon?
- Jaså, säger Mika, var han från Stockholm?
- Nej, säger Tuuja, han var ju från Göteborg.
- Jaha. Ja det är sällan SF-fans från Göteborg kommer hit nu för tiden.
- Mmm, det är sant, säger Jari.
Tysta begrundar de detta faktum. De beställer in varsin kopp kaffe till, och efter ett tag bryter Jari tystnaden:
- Nå, ska vi inte ta och åka på nån kongress i Sverige snart?"


Jonas Wissting:

"Jag jobbar som tekniker på Fysik-instutionen vid Linköpings Universitet. Jag följer ett flertal TV-serier som Doctor Who, Babylon 5, Battlestar Galactica. Även en hel del film brukar avverkas, favoriter är 2001, A Clockwork Orange och liknande. Bokläsandet har nog en lite väl liten omfattning men det förekommer att jag läser ut någon bok då och då. Favorit bland böcker blir nog A Scanner Darkly. Jag tycker om god öl, som böra vara av den mörkare sorten.

Ett citat från alvarfonden om mig:

"Jonas Wissting är en väldigt social fan som sedan början av 2000-talet varit aktiv i de flesta av LSFF:s aktiviteter. Han är den som ställer upp och hjälper till när något behöver göras inom föreningen eller om någon medfan behöver en hjälpande hand. Jonas har även varit aktiv i fandom utanför Linköping och entusiastiskt deltagit i kongresser både i Sverige och utomlands, särskilt när det gäller att knyta kontakter österut, i Finland. Han har varit en klippa vid planeringen och genomförandet av tre kongresser under senare år; Confuse 2004, Conversation 2006 och årets Swecon, Confuse 2008, och inget tyder på att hans engagemang är i avtagande, tvärtom. Utan fans som Jonas stannar fandom!"

Jag vill åka till FinnCon för jag tycker det är roligt att kongressa med finnska fans!"


Helst skulle vi förstås skicka båda två, men det kan vi inte. Alltså måste vi bestämma oss för en av dem. Det gör vi genom att rösta på den vi tror kommer att sköta uppdraget extra bra, även om både Patrik och Jonas förstås skulle lysa upp Finncon med sin blotta närvaro.

Vem får rösta? Den som oavsett nationalitet senast 31/12 2007 varit aktiv i svensk science fiction-fandom, "i anknytning till fanzines, föreningar, pubmöten, Internetmötesplatser och/eller kongresser" som Alvarfonden så vackert har uttryckt saken. Om det finns skäl att anta att jag inte är bekant med dig (till exempel för att du sällan rör dig utanför din lokala fandom eller för att du var som mest aktiv långt innan jag kom in i fandom) och därmed inte är medveten om din fanaktivitet, så går det bra att hänvisa till någon annan svensk sf-fan – för formens skull förslagsvis någon annan än Jonas eller Patrik – som kan bekräfta saken.

Hur röstar man? Genom att sätta in minst femtio kronor, men gärna mer – det är med de här pengarna vi skall skicka vår noffare till Finland! Man får sätta in precis hur mycket som helst, faktiskt – på kontot med clearing- och kontonummer

6515
175 534 608
(Handelsbanken)

lämna någon form av meddelande som ingen annan lär lämna ("Johan" eller "Anders" är typiskt dåliga exempel) och uppge både det, vem du röstar på och om så inte annars framgår vem du är i ett mail till <noff@nordiskfanfond.se>. Det är dåligt att glömma någon av punkterna. Om man till exempel skall till Confuse/Swecon, eller av någon annan anledning kommer att träffa mig den närmaste tiden, går det också bra att överlämna kontanter och någon form av skriftlig röstsedel.

Rösta! Det är så kul att man borde få göra det flera gånger. Det får man tyvärr inte, i alla fall inte i NoFF-omröstningen just i år – så passa på och ta chansen medan du har den!
//Johan Jönsson
Vetsaga
Johan
Trufan
 
Inlägg: 557
Blev medlem: tis 31 okt 2006, 11:37
Ort: Uppsala

Inläggav Johan » mån 02 jun 2008, 00:02

Jag visste att det var någonting jag hade glömt.

Man kan rösta till och med 24/6. Men varför vänta tills dess?
//Johan Jönsson
Vetsaga
Johan
Trufan
 
Inlägg: 557
Blev medlem: tis 31 okt 2006, 11:37
Ort: Uppsala


Återgå till Fanzines, fans och fanac

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron