Charles N. Brown in memoriam

Om fanzines, fans, fanfonder och annat.

Inläggav Martin Andersson » mån 13 jul 2009, 18:58

"No matter how subtle the wizard, a knife in the back will seriously cramp his style." -- Vlad Taltos
Martin Andersson
Letterhack
 
Inlägg: 437
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 18:42
Ort: Göteborg

Inläggav john-henri » tis 14 jul 2009, 13:19

Charlie Brown var en säregen men mycket lyckligt lottad fan; han kombinerade ett gott affärssinne med en allomfattande entusiasm för såväl sf som fantasy och med en gränslös entusiasm.

Okontroversiell var han inte. Inom den traditionella fandom var han alltid lite av en outsider, eftersom hans intresse för och kunskap om just fandom i sin var begränsade. När han ursprungligen startade Locus 1968 (som stencilerat fanzine, först tänkt att finnas i bara ett år som reklamblad för Bostons världskongressbud) var det hans första fanzine och ansågs av många amatörmässigt. Men Charlie blev förtjust i att ge ut det och fortsatte också efter att världskongressomröstningen hållits (Boston förlorade mot Heidelberg i Tyskland), först i åtskilliga år stencilerat, därefter (från och med nr 155, februari 1975) offsettryckt från skrivmaskinsskrivna original, så småningom allt mer professionellt utformat. Inriktningen var från början på professionella nyheter, inte på nyheter om fandom, och den saken irriterade också många fans, som ansåg att Charlie försökte leka professionell trots stenciltryck eller rätt ful offset. Men fascinerande nog lyckades Charlie inte bara leka utan bli professionell; från 1975 försörjde han sig på en kombination av Locus och frilansuppdrag för olika sf-utgivare, och från mitten av 1980-talet kunde han leva enbart på att ge ut Locus, vars sålda upplaga de senaste 20 åren fluktureat mellan 5 000 och nära 10 000 exemplar och som kanske framför allt hade avsevärda annonsintäkter.

Såtillvida lyckades Charlie Brown med något inom sf-fandom unikt: att förvandla sitt fanzineutgivande till en lönsam yrkesverksamhet, utan att i någon högre utsträckning behöva kompromissa med sina egna önskemål.

Själv träffade jag Charlie första gången i sällskap med Lars-Olov Strandberg några dagar före världskongressen i New York 1967, då vi blev bjudna på middag hos honom och hans dåvarande fru Marsha. På den tiden bodde Charlie Brown i Bronx. Marsha skilde sig från honom 1969 och gifte om sig med sf-konstnären Eddie Jones; hon sa en gång att hon gift sig med Charlie för att hon inte kunde motstå barnet i honom och att hon skilt sig när hon tröttnat på att han förblev enbart barn. Jag misstänker att det låg en hel del i det. Hur som helst serverade de kyckling, lägenheten var het som en bakugn eftersom luftkonditioneringen inte fungerade åtminstone jag blev matförgiftad.

1972 flyttade Charlie till Oakland vid San Francisco-bukten, där han sedan dess var nästan granne med både Robert Silverberg och, fram till Terrys död, Terry Carr. Han hade ett stort envåningshus fullständigt fullt av dels hans kolossala sf-samling (en av Charlies tidiga idéer var att i Locus lista som utgivna enbart de böcker han fått friexemplar av från förlagen; i nära 40 år fick han allt), dels Locus redaktion där Charlie redan vid slutet av 1970-talet fått råd att om än med låg lön anställa medarbetare. I trädgården hade han två jacuzzipooler där gästande fans kunde pusta ut i värmen; de gånger man hade vägarna förbi var han vänlig, generös och välkomnande, men han var inte en människa åtminstone jag någonsin kom särskilt nära.

Det hindrar inte att han var en betydelsefull och central länk i dagens internationella sf-värld. Han reste ständigt, deltog i konferenser, kongresser, akademiska seminarier och kulturmanifestationer kring sf jorden runt, var bekant med alla och lät Locus rapportera om allt. Förmodligen har ingen någonsin gjort en lika uthållig och värdefull insats för att informera sf-intresserade i skilda länder om varandras existens och verksamhet.

Han såg också till att hans livsverk kommer att fortsätta. Efter Charlies död ägs Locus av en stiftelse han inrättade, som också äger hans samlingar, hus och andra tillgångar och som har som ändamål att fortsätta utge tidskriften. Så länge Locus kan fortsätta att betala arvoden till sina medarbetare kommer den att komma ut. Också i det blir den ett unikt fanzine.

John-Henri
Prenumerera på Nova science fiction. 4 nr för 275 kr. Postgiro 52 80 97-9, Gafiac. Om du tycker att det ska finnas sf på svenska också!
john-henri
BNF
 
Inlägg: 1096
Blev medlem: ons 29 nov 2006, 13:42
Ort: Viken

Inläggav Martin Andersson » tis 14 jul 2009, 21:23

Vi skålade för Charlie på Club Cosmos' pubkväll i dag.
"No matter how subtle the wizard, a knife in the back will seriously cramp his style." -- Vlad Taltos
Martin Andersson
Letterhack
 
Inlägg: 437
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 18:42
Ort: Göteborg

Inläggav pinkunicorn » tis 28 jul 2009, 08:10

Nu är det ett antal år sedan jag läste Locus, men det är inte för att den inte är intressant utan snarast tvärt om; när jag prenumererade och den kom en gång i månaden så tog den så lång tid att läsa att det kändes som att jag inte hann läsa något mer.
Hans Persson

Bokblogg: http://www.duarvaddulaser.se/
pinkunicorn
Site Admin
 
Inlägg: 710
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 12:53
Ort: Linköping

Inläggav Sheriffen » tis 28 jul 2009, 08:15

Med tanke på hur Locus ser ut i dag är det fascinerande att se det allra första numret. Närmast ett läroboksexempel (om det hade funnits läroböcker i fanzineutgivning) på vad som på den gamla goda tiden kallades för ett crudzine. Ett blått, otroligt illa stencilerat blad med en logotype som är så klumpigt ritad på stencil att man får en känsla av att den gjorts med något i sammanhanget otroligt otympligt redskap, typ en motorsåg i stället för en stencilpenna.

Fast skam den som ger sig och Charlie Brown lyckades ju förbättra sin publikation betydligt mer än bara marginellt, om man säger så.

Kör hårt,
Sheriffen
Sheriffen
BNF
 
Inlägg: 4395
Blev medlem: tor 09 nov 2006, 02:50
Ort: Athen/Stockholm


Återgå till Fanzines, fans och fanac

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare

cron